14.10.15

Sociale media voorspellen: ‘SynDROOM wint Televizier-Ring 2015’

Vanavond is het weer zover… Het Gouden Televizier-Ring Gala. Wie gaat er dit jaar vandoor met de Gouden Televizier-Ring? En wie nemen de ‘Zilveren Televizier-ster Vrouw’, de ‘Zilveren Televizier-ster Man’, de Televizier Aanstormend Talent Award en de Gouden Stuiver in ontvangst? Toch is het niet per sé nodig om de liveshow te kijken. Een duik in sociale media levert nu al de volgende voorspellingen op.

Deze voorspellingen zijn gebaseerd op de genomineerden waarover het meest werd gesproken via sociale media vanaf de dag dat de stembussen (27 aug) zijn geopend (Bron: Coosto)

SynDROOM wint Televizierring?
Vorig jaar was de ring voor Flikken Maastricht. Dit jaar zijn voor de tweede keer Expeditie Robinson en SynDROOM genomineerd. Nieuwkomer dit jaar is Streetlab; het programma van vier vrienden die elkaar filmen terwijl ze experimenten uitvoeren.

Cijfers van Coosto laten zien dat SynDROOM – vanaf de dag dat de stembussen (27 aug)  zijn geopend tot aan vandaag (9.00) – het meest besproken onderwerp op sociale media is, met maar liefst 65%. Streetlab staat op de tweede plek met 25% van de berichten en Expeditie Robinson sluit de rij met slechts 10%.

Grafiek1

Johnny de Mol Televizier-ster Man?
Humberto Tan, Jeroen van Koningsbrugge en Johnny de Mol zijn dit jaar de gelukkige genomineerden voor de Zilveren Televizier-ster Man. Ook hier lijkt het al een gelopen race. De online activiteit rond Johnny de Mol neemt maar liefst 48% van het totaal aantal berichten (totaal over de 3 heren) in beslag. Terwijl 35% over Jeroen gaat en 17% over Humberto. Dat zou kunnen betekenen dat Johnny zich voor de tweede keer ‘televisiesterretje’ mag noemen.

Grafiek2

Chantal Janzen Televizier-ster Vrouw?
Van alle sociale media berichten over de genomineerden dames, gaat 68% over Chantal Janzen, Geraldine Kemper moet het doen met maar 17% van de berichten en een magere 15% gaat over Floortje Dessing. Net als vorig jaar gaat Chantal er waarschijnlijk met de prijs vandoor.

Grafiek3

Arjen Lubach Aanstormend Talent?
De drie genomineerden voor de Aanstormend Talent Award zijn: Arjen Lubach, Jan Versteegh, Luuk Ikink. De lastigste categorie om te voorspellen, aangezien de hoeveelheid berichten relatief laag is t.o.v. de andere categorieën.
Maar toch voorspel ik dat Arjen er met de prijs vandoor zal gaan met 46%, gevolgd door Luuk met 36% en Jan eindigt op de laatste plaats met 18% van de berichten.

Grafiek4

Brugklas wint Gouden Stuiver?
Genomineerden voor de Gouden Stuiver zijn: Brugklas, Puberruil en Freeks Wilde Wereld. Met een ruime meerderheid (60%) zal waarschijnlijk het programma Brugklas er met de prijs vandoor gaan, gevolgd door Puberruil met 22% en Freeks Wilde Wereld eindigt met 18%.

Grafiek5

Uiteraard is het nu vooral gissen wat er vanavond exact gaat gebeuren. Gaan we af op de geluiden op sociale media, dan zou ik er niet ver naast moeten zitten… maar ik heb goede hoop, aangezien ik al eens eerder in de ‘glazen bol’ heb mogen kijken.

Wie ook in ‘een glazen bol’ kan kijken is onze partner Rens Dietz van Coosto. Vorig jaar voorspelde hij de Gouden Televizier-Ring 2014 drie van de vijf goed.

Dit jaar voorspelt Rens:

Coosto_Televizier

Rens zijn voorspellingen zijn niet gebaseerd op de genomineerden in combinatie met de dag van bekendmaking. Hij heeft gekeken naar het aantal positieve berichten dat afgelopen jaar is geplaatst over de genomineerden. Vanavond zal uitwijzen welk onderzoek het meest ‘representatief’ is.

Terug naar overzicht

Auteur

Wesley van den Berg

Wesley van den Berg

Project/Mediawatcher

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer