16.01.15

Seksschandaal is goed voor je reputatie

Deze week werd bekend dat Paul Depla burgemeester wordt van Breda, de stad waar ik woon. In de pers heeft iedereen waardering voor de huidige burgervader van Heerlen. In alle berichtgeving wordt wel direct melding gemaakt van Depla’s seksschandaal als wethouder in Nijmegen. Dat was een jaar of acht geleden, maar komt toch steeds weer naar boven. Vervelend voor hem. Of toch niet? Zou Depla ook burgemeester zijn geworden van de negende stad van Nederland als hij destijds vanwege het schandaal geen nationale bekendheid had gekregen?

Beetje valse gedachte, dat realiseer ik me. De kop boven dit artikel is natuurlijk ook behoorlijke onzin. Maar toch, ik kom uit Breda en ken de wethouders van mijn eigen stad nauwelijks, laat staan die van een andere gemeente. Ik geloof meteen dat Depla goede bestuurlijke kwaliteiten heeft, maar vermoed toch ook dat het schandaal hem uiteindelijk wel een klein publiciteitsduwtje heeft gegeven. Paul Depla kende ik namelijk wel.

Zijn er meer van dit soort voorbeelden? Seksschandalen genoeg. Onno Hoes is het meest recente voorbeeld. Ik moest denken aan de burgemeester van het Belgische Aalst die een paar jaar geleden tijdens een vakantie werd gefilmd terwijl zij op een bijzondere wijze genoot van het uitzicht op een Spaanse toren. Ilse Uytterspot, de burgemeester, reageerde op de pikante video met de woorden “Nou en?” Daarmee was voor haar de kous af. Ze kwam er ook mee weg en zit nog steeds in de gemeenteraad.

Finest hour
Een ander voorbeeld dan. Waaraan dankt burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen zijn bekendheid? Weet u het nog? De burgervader beleefde zijn finest hour tijdens Koningsdag afgelopen jaar. Het koningspaar bracht op die dag een bezoek aan zijn stad Amstelveen. Helaas voor hem werd het hoogtepunt van de dag vooral zijn hand die belandde op de billen van de koningin. Het filmpje hiervan is inmiddels meer dan 2,7 miljoen (!) keer bekeken.

Ik denk dat alleen Dave Roelvink trots rondloopt omdat hij de pers heeft gehaald met zijn smeuïge zwembadvideo. Hij en zijn vader houden er – helaas-  zelfs een realitysoap aan over. Het meisje in de video is er slechter aan toe. Haar ouders doen er alles aan om de bewuste video offline te halen. Dat is niet eenvoudig, want zelfs op oudejaarsavond werd de video door Guido Weijers getoond.

En nu?
Hoe ga je nou om met dit soort vaak pijnlijke gevallen? Ik vind de reactie van de Belgische burgemeester wel leuk. Ze kwam er mee weg, maar dat lukt haar geen tweede keer. Paul Depla hield destijds steevast vol dat het ons allemaal niets aanging en dat zijn vermoedelijke fietsenstallingaffaire privé was. Een goede tactiek denk ik, maar ook hierbij lukt dat maar één keer. Hoe je er mee wegkomt hangt sterk af van je eigen persoonlijkheid. Bill Clinton is daarvan het ultieme voorbeeld.

Vast staat dat een schandaal je blijft achtervolgen. Dat geldt dus ook voor Paul Depla. Ik vrees dat hij nog wel even onderwerp van spot blijft. Onno Hoes kan er over meepraten. Hij heeft met zijn affaire inmiddels een heuse carnavalskraker te pakken.

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer