21.11.14

‘Vergelijkingsstress’ nekt consumenten

Als je niet vergelijkt doe je jezelf tekort, althans zo lijkt het soms. Een lekker hapje eten? Ga niet de deur uit zonder de laatste recensies te checken op Iens.nl. Een hotel boeken? Eerst even de tips van vorige gasten bekijken op Tripadvisor. Allemaal goed bedoelde sites en vaak nuttig, maar we moeten oppassen dat we niet doorslaan. Maximale transparantie in communicatie is goed, maar de duidelijkheid wordt er niet altijd beter op.

Jaarlijks stoelendans zorgverzekering
In 1998 begon de toen 13-jarige Ben Woldring uit Groningen als schoolopdracht een vergelijkingssite over mobiel bellen omdat zijn vader niet kon kiezen uit verschillende abonnementen. Ben had succes en zijn bellen.com maakte hem binnen een jaar miljonair. Sindsdien kan je dus alles vergelijken, ook in de zorg. Zorgverzekeraars sturen rond deze tijd weer hun aanbod, de jaarlijkse stoelendans begint: Should I stay or should I Go? Wat is wijsheid? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten raad: je moet vergelijken.

Onderzoek
ACM en NZa deden onderzoek naar vergelijkingssites en consumentenervaringen met het kiezen van een zorgverzekering. Het blijkt dat consumenten behoefte hebben aan betrouwbare informatie van vergelijkingssites op basis van hun eigen situatie en wensen. Ze willen ook een goed overzicht en een betere onderlinge vergelijkbaarheid in het aanbod van verzekeraars. Ook Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geïnteresseerd in de sites. Ze neemt ze onder de loep nu PvdA en CDA twijfelen of de ‘advieslijstjes’ wel eerlijk zijn.

Overkill
De toezichthouders ACM en NZa leggen de vinger op de zere plek. Een beetje sturing blijkt hard nodig. Op consuwijzer.nl staan hulpmiddelen en een stappenplan om tot een goede keuze te komen. Vergelijken levert blijkbaar veel geld op want de keuze is immens. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

www.kiesBeter.nl
www.zorgkaartnederland.nl
www.consuwijzer.nl/zorg
www.independer.nl
www.zorgkiezer.nl
www.verzekeringssite.nl
www.zorgplanet.nl

Kopzorgen
De groei van sites lijkt niet te stuiten, alleen daaruit een keuze maken is een uitdaging. Wie is nu de autoriteit op dit gebied? Ik hoorde Edith Schippers deze week op NPO Radio 1 vertellen over kiesBeter.nl, een initiatief van de Rijksoverheid dat ‘de weg wijst naar kwaliteitsinformatie over de zorg in Nederland.’ Ooit van gehoord? Ik eerlijk gezegd niet. Ik geloof in dit geval in kwaliteit en niet in kwantiteit, ik hoop dat de grens van vergelijkingssites zo’n beetje is bereikt, de zorgverzekering zelf levert me al genoeg kopzorgen op. Het lijkt me tijd voor een vergelijkingssite van vergelijkingssites.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer