02.05.14

Risicobedrijven ‘blootgelegd’ op internet

Deze maand komen op www.brzoplus.nl samenvattingen beschikbaar van inspecties bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, de zogenaamde BRZO-bedrijven*. Op korte termijn kunnen we dus meekijken met wat controleurs her en der in Nederland aantreffen. De belangrijkste doelgroep zijn burgers die specifieke interesse hebben in inspectieresultaten, bijvoorbeeld omdat ze dichtbij een risicobedrijf wonen. Het gaat er vooral om het vertrouwen van het publiek in de veiligheid van bedrijven terug te winnen. Jargon is uit den boze en samenvattingen zijn nooit langer dan twee A4-tjes. Inspecteurs gaan zelfs op schrijfcursus om rapporten zo publieksvriendelijk mogelijk te verwoorden.

Bedreiging of kans?
De beer is los, zou je zeggen. Weer een nieuw platform waar bedrijven eens flink te kakken worden gezet. Dit is echter te kort door de bocht. Voor publicatie gaan de inspectierapporten, inclusief publieksvriendelijke samenvatting, eerst naar het desbetreffende bedrijf. Mocht een bedrijf het niet eens zijn met de samenvatting, kan deze een eigen zienswijze indienen en eventueel verbod op publicatie afdwingen via de rechter. Echter, wie goed presteert, heeft niets te vrezen. Sterker nog, voor bedrijven is het juist een kans om te laten zien hoe het wel moet. De VNCI (De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) stimuleert het initiatief juist en is groot voorstander van transparantie.

Leerzaam
Ik denk dat veel bedrijven nog kunnen leren van de houding van chemiebedrijven. Je hoeft niet bang te zijn voor de waarheid. Veel bedrijven handelen nog vaak uit angst en proberen koste wat het kost negatieve publicaties te voorkomen. Tevergeefs denk ik, want in het huidige tijdperk met sociale media ligt alles zo op straat. Het publiekelijk delen van inspecties stimuleert alleen maar het besef dat communiceren met de omgeving heel belangrijk is. Niet pas als het fout gaat, maar altijd. Overigens is het wel belangrijk inderdaad dat de rapporteurs hun bevindingen duidelijk en in begrijpelijke taal uitleggen. Er kan wel een ander probleem ontstaan, want het zal niet eenvoudig zijn om mogelijke misstanden of fouten goed te kunnen duiden. Wat is bijvoorbeeld echt levensgevaarlijk en wat niet? Dan kan voor de een wel eens anders zijn dan voor een ander.

Risico’s bij jou in de buurt?
Enig idee waar zich bij jou in de buurt eigenlijk risicobedrijven bevinden? Is er om de hoek een verhoogd risico op een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming? Check het eens op de risicokaart.

* In Nederland vallen bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (BRZO).

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer