13.03.14

Succesvolle Rotterdamse newsjacking

07.00 uur. De wekker gaat. Opstaan, douchen, strijken, ontbijten. Het is mooi weer, dus vooruit,  je laat de auto eens staan en pakt de fiets. Even geen stress en ergernissen van de files op de (snel)weg, maar heerlijk genieten van de buitenlucht en het zonnetje. Alhoewel..dat gaat niet op voor menig fietsende Rotterdammer die deze week door de Maastunnel van noord naar zuid moet.

Fietsfile
Zij moeten deze week in de rij aansluiten of omfietsen. Afgelopen vrijdag werd namelijk één van de  roltrappen aan de zuidzijde van de Maastunnel stilgezet nadat er problemen waren met de ketting en het tandwiel. Fietsers die omhoog willen kunnen in de lift stappen, maar vanwege de beperkte capaciteit van de lift ontstaat er de afgelopen dagen een rij, wat leidt tot wachttijden van een half uur, aldus een twitteraar. Wie niet in de rij wil staan kan omfietsen via de Erasmusbrug.

Gevolg? Veel (negatieve) aandacht in de media, mede dankzij de vele gefrustreerde fietsers die hun ergernissen maar al te graag deelden op social media.

maastunnel

Oeps? Daar zit je dan als gemeente Rotterdam. Hoe kun je er nu nog een glimlach op het gezicht van deze mensen toveren? Dat lijkt een bijna onmogelijke opgave, toch is het de gemeente gelukt!

Ochtendgymnastiek
Left right, left right. Forward March! De gemeente Rotterdam startte gisteren met een goedbedoelde actie. Zij regelde namelijk 15 mariniers van de Van Ghentkazerne (de kazerne die twee weken geleden is gered van sluiting) om tussen 8:00 en 9:00 uur ’s ochtends fietsen van reizigers omhoog te tillen. Aangezien de mariniers rond die tijd toch oefeningen doen, stemden zij hiermee in.  Wethouder Alexandra van Huffelen (D66) zorgde vervolgens voor koffie en koekjes om zo de overlast voor de gebruikers van de tunnel te verzachten.

marinier

Naast tientallen verraste en blije reizigers, is vast ook de gemeente Rotterdam in haar nopjes vanwege de prettige publiciteit die de actie behaalde. Van lokale sufferdjes, een artikel in de Telegraaf, AD Rotterdams Dagblad, voorpagina Metro tot aan een radio/tv-interview op RTV Rijnmond.

artikelen

Een mooi voorbeeld van hoe je (negatieve) aandacht in de media kunt aangrijpen om er vervolgens iets positiefs van te maken. De gemeente Rotterdam heeft het moment gepakt en gebruik gemaakt van het podium. Een mooie newsjacking.

Terug naar overzicht

Auteur

Wesley van den Berg

Wesley van den Berg

Project/Mediawatcher

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer