11.02.14

Een aardige en eerlijke mevrouw

Bij het overlijden van Els Borst moest ik denken aan de keer dat ik haar als journalist van de KRO mocht interviewen. Ze was destijds minister van Volksgezondheid. Het is lang geleden en ik weet echt niet meer waarover het gesprek ging. Wat ik me wel heel goed herinner is dat zij op vriendelijke toon haar nogal opdringerige voorlichtingsdame aan de kant schoof en volledig open mijn vragen afwachtte.  Eigenlijk vreemd, dat je de inhoud van een gesprek niet meer herinnert, maar wel het gevoel dat is achtergebleven;  een aardige en eerlijke mevrouw.

Het bewijst maar weer eens dat de inhoud vaak ondergeschikt is aan de presentatie. Het moet allemaal wel echt zijn.  Geen gekunstel, maar oprecht. Daarom houden we op dit moment van onze schaatshelden, omdat ze zo ‘puur’ lijken te zijn. Geen theater, maar écht. En niet teveel getraind op het omgaan met pers. Daar kunnen sommige voetballers nog wat van leren.

Ook echt zijn de spontane aanmoedigen van ons koninklijk paar. Deze beelden bewijzen het. Op een of andere manier slaagt Mark Rutte daar bij mij niet in. Ook Camiel Eurlings lukt het niet. Hij zegt vaak prima dingen, maar je hebt toch het gevoel dat hij elk woordje vooraf thuis voor de spiegel heeft geoefend.  Het is net té glad.

Geen theater
Oprechtheid en eerlijkheid kun je niet spelen en niet leren. Ook niet tijdens een mediatraining, althans dat hoop ik.   Les 1 is altijd: wees gewoon eerlijk! Maak dingen niet mooier of minder erg.  Overigens geldt dat ook in tijden van crisiscommunicatie . Ik ben er van overtuigd dat het de enige manier is om je verhaal over de bühne te krijgen. Er zijn uitzonderingen. Mensen die een loopje nemen met hun kijkers en luisteraars. Denk alleen maar aan Bill Clinton. Je wéét dat hij draait en liegt (“I did not, enz…”), en toch, en toch, je bent bijna geneigd om hem te geloven.

Op het moment van dit schrijven vecht minister Plasterk voor zijn politieke loopbaan. Vriend en vijand spreekt van een aimabele man, maar wel een die – zoals het er naar uitziet – helaas een klein loopje nam met de waarheid.  Ik denk niet dat Els Borst zich daaraan heeft bezondigd en ben benieuwd of Plasterk zichzelf met een eerlijk verhaal kan redden.

 

 

 

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer