08.01.14

Te koop: Elektronisch Patiëntendossier

Vandaag is het weer volop in het nieuws: het Elektronisch Patiëntendossier. Heb je nog geen toestemming gegeven voor het beschikbaar stellen van jouw medische gegevens? Hier kan het.

Ik slaap er nog een nachtje over.

EPD
Stem je in met het EPD, dan verleen je huisartsen en apotheken toestemming medische informatie te delen met andere zorgverleners. Andere zorgverleners kunnen dan jouw actuele medische gegevens opvragen. Dat mag alleen als het nodig is voor je behandeling. Zo beschikken zorgverleners snel over de juiste informatie en kunnen ze je de juiste zorg geven. Ook ’s avonds en in het weekend. Handig toch?

Belangen
De vereniging die het EPD landelijk invoert is VZVZ (Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie), gefinancierd door de zorgverzekeraars. Op zich is dat al vreemd. Waarom voert een onafhankelijke partij het EPD niet in? Op haar website stelt VZVZ overigens dat zorgverzekeraars geen inzage krijgen in elektronische patiëntendossiers.

Financiële prikkel EPD
Huisartsen en apothekers kunnen een beloning van zorgverzekeraars krijgen voor elke patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat blijkt uit een folder  van partijen uit Twente die het EPD invoeren (NRC.nl, 8 januari 2014).

Naar gevoel
Ik krijg een naar gevoel bij het EPD. Waarom heeft een zorgverzekeraar belang bij iedere patiënt die zijn of haar gegevens deelt? De zorgverzekeraar kan daar toch niet bij? Of wel? Enfin, ik begrijp er geen snars van.

Transparant
De afgelopen maanden ben ik verleid met mooie commercials van zorgverzekeraars. Mooie woorden waarom ik me bij hen zou moeten aansluiten. Het heeft gewerkt, ik ben om, ik ben overgestapt. Nu heb ik een vraag aan de zorgverzekeraars. Waarom is het voor jullie zo belangrijk dat ik mijn patiëntgegevens deel?

Ik vind dat zorgverzekeraars eerlijk moeten zijn over hun beweegredenen. Misschien communiceren ze er wel over, maar bereikt de boodschap mij niet. Is het EPD digitaal goedkoper en groener dan per post? Of is het een manier om het onleesbare handschrift van de arts te vermijden, zodat minder fouten worden gemaakt? Geef een goede reden. Wellicht stijgt dan het vertrouwen en   bespoedigt dit de invoering van het EPD. Het gegeven dat zorgverzekeraars financieel bijdragen aan de uitrol van het EPD doet me twijfelen. Voor niets gaat de zon op. En dat is exact wat me zorgen baart.

Vertellen
Kritiek op het EPD kun je als spannend ervaren, maar achter elke dreiging schuilt een kans. Mijn inschatting is dat een journalist wel wil luisteren naar de uitleg van zorgverzekeraars. Simpelweg omdat het patiënten bezig houdt. Vertel wat erachter zit en sta open voor vragen. De eerste zorgverzekeraar die hier openheid over geeft, wint mijn vertrouwen en geloofwaardigheid. Bovendien is het een uitgelezen kans om de eigen boodschap over de bühne te krijgen.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer