10.01.14

Goede pr is af en toe ook eens verliezen

Ik hou van sport. Ik kan genieten van de dribbels van Messi en de hitsige acties van Christiano Ronaldo. Ik kijk gebiologeerd naar Federer en Nadal en kan af en toe zelfs blijven hangen bij zwetende bierbuiken die dartpijltjes gooien. Doping of niet, de Tour blijft een fascinerend kijkspel. En straks in Sotsji kijk ik uit naar Nicolien. Gaat zij haar stunt van vier jaar geleden herhalen? Toch vreemd dat misschien de grootste Nederlandse sporter mij een beetje verveelt. Bezorgt Sven het schaatsen wel goede pr-dienst?

Bovenstaande is te gek voor woorden natuurlijk. Sven Kramer is een prachtsporter. Een van de beste. Frisse Hollandse kop, aardige jongen, mooie vriendin, voorbeeldig boegbeeld. Sven heeft een probleem; hij is onverslaanbaar. Daar kan hij natuurlijk niets aan doen (moet de rest maar harder trainen), maar wanneer hij de baan op komt, is de uitslag al bekend. Alleen zijn tijd kan nog een beetje interessant zijn. Ik neem aan dat Gerard Kemkers hem niet nog een keer de verkeerde baan instuurt, dus alle spanning is weg. Sven haalt dat goud op.

Helden
Elke sport heeft zijn helden nodig. Epke helpt de KNGU aan veel nieuwe leden en ik weet zeker dat Sven op vele slaapkamers hangt. De golfers hebben Tiger Woods en Van Gerwen doet de verkoop van dartboards exploderen. Het verschil met deze helden is dat Sven meestal met een straatlengte verschil wint. Ik vind het helaas niet spannend meer, terwijl ik die spanning nodig heb om bij een wedstrijd te blijven hangen, zoals bij de afsprong van Epke bijvoorbeeld.

EK allround wordt weer spannend
Lance Armstrong die zeven jaar de Tour beheerste was natuurlijk onvoorstelbaar knap (later bleek ook weer niet helemaal…), maar ook oersaai. Hetzelfde gold voor de Formule 1-macht van Schumacher. En na een jarenlange vernedering van tegenstanders, gaat zelfs het elegante FC Barcelona tegenwoordig af en toe onderuit. Kijk, dat is voor de Catelanen misschien niet leuk, maar wel voor ons, het publiek. De spanning blijft erin. Federer, Nadal en Djokovic; ze bezorgen het tennis fantastische pr door steeds van heroïsche duels af te werken.

Sport is verliezen en winnen. Sport is ook: scheidsrechters die blunderen en voetbalbobo’s die het in hun hoofd halen om naar Qatar te gaan. Daar kunnen we tenminste lang over doorkletsen.

Een wedstrijd is niet leuk wanneer de uitslag al bij voorbaat vaststaat. Morgen begint het EK-allround in Hamar en Sven doet niet mee. Grote kans dat het dus weer eens spannend wordt. Het kampioenschap daalt in waarde, maar laat ik maar weer eens kijken.

Podium
Een atleet als Kramer verdient een mooi podium. De Olympische Spelen zijn natuurlijk een prachtig podium. Maar waarom word ik al maandenlang lastig gevallen met de rondjes van deze schaatsheld in een of ander leeg stadion ergens in een uithoek van deze aardkloot? Geen supporters, dweilbandjes of ander lawaai. Nee, terwijl Sven opnieuw een wereldprestatie levert, klinkt op de achtergrond de galm van iemand die zijn neus snuit. Dat lijkt me geen goede pr, niet voor hem, niet voor het publiek en niet voor de sponsor.

Dat verdient Sven niet.

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer