16.10.13

Voor het eerst bloggen. Spannend!

De eerste keer een blog schrijven is spannend. Voor mij wel tenminste. Want hoe pak je het aan, hoe kun je je lezers interesseren, hoe zorg je ervoor dat je blog wordt gelezen, waar moet je beginnen, wat past er bij je?

Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met het doorspitten van de kranten en trending topics te bekijken op social media. Zo ben ik weer helemaal up-to-date en weet ik wat er speelt in  de samenleving. Bovendien hoort het bij mijn werk. We zijn altijd op zoek naar kansen voor onze klanten. En op sommige momenten vind ik er ook inspiratie voor een blog.

De eerste keer
Ik ben zelf iets meer dan een jaar geleden voorzichtig begonnen met het schrijven: met een blog over The Voice of Holland, met als pakkende kop Social media voorspellen winnaar The Voice of Holland! En wat een leuke reacties kreeg ik daarop. Met als grote verrassing gebeld worden door een journalist om vervolgens een week later je naam te zien in alle regionale kranten. En dit alles na het tikken van een blog.

TVOH

Dit smaakte naar meer en zo heb ik inmiddels een tiental blogs geschreven over verschillende onderwerpen. De ene keer met meer dan 100 lezers, maar ook al een paar keer met vele duizenden lezers.

Tips
Ben je van plan om te gaan bloggen maar heb je nog twijfels hoe te beginnen? Een paar tips die mij hebben geholpen het avontuur aan te gaan:

  1. Zorg voor een pakkende titel. Lezers worden overspoeld met informatie en zijn een beetje lui. Ook al schrijf je een waanzinnig blogpost, als de titel niet meteen de aandacht trekt mis je veel lezers.
  2. Op een blog kun je je kennis en passie voor je vak en de dingen die je bezighouden laten zien.
  3. Door te bloggen kun je eventueel nieuwe interessante contacten opdoen.
  4. Zorg dat je blog scherp is. Plaats pas een blog als je denkt dat dit interessant is voor de lezer.
  5. Zorg dat je blogs wisselt van lengte. Gebruik video en afbeeldingen.
  6. Laat bij het bloggen ook iets van jezelf zien.
  7. Vraag je lezers altijd om reacties. Sluit je blog bijvoorbeeld af met een open vraag.
  8. Eenmaal bloggen, is blijven bloggen. Als je wilt dat mensen regelmatig terugkeren op jouw blog moet je er voor zorgen dat je regelmatig nieuwe stukken plaatst. Hoe meer goede stukken op je blog, hoe groter de kans dat iemand je vindt, via Google of social media.
  9. Deel je blog op verschillende kanalen. Twitter, Facebook, Linkedin.
  10. Last but not least…Bloggen is vooral leuk!

En… heb ik nav hiervan je over de streep kunnen halen? Ja? Dan is mijn missie geslaagd.

Veel blogplezier!

Terug naar overzicht

Auteur

Wesley van den Berg

Wesley van den Berg

Project/Mediawatcher

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer