06.08.13

Spreid en sluit

Zwemmen. Het is, net als fietsen en schaatsen, een heel gewone bezigheid in Nederland. Iets dat je als kind met de paplepel krijgt ingegoten. Voor onze allochtone inwoners is het niet zo normaal. Deze zomer kwamen al veertien mensen om het leven tijdens het zwemmen in natuurwater. De helft is van allochtone, met name Oost-Europese afkomst. Volgens de directeur van Reddingsbrigade Nederland ontbreekt het deze landen aan een zwemcultuur en weten de mensen vaak niet eens dat je moet kunnen zwemmen om het water in te gaan. De Reddingsbrigade probeert zoveel mogelijk informatie te geven, onder andere door tips op hun website.

Het is, zoals de directeur zelf ook aangeeft, de vraag hoe je de mensen bereikt. De hele site van de Reddingsbrigade is via een Google-translate tool inderdaad te vertalen in tig talen. Maar geen hond kijkt natuurlijk op deze site. Dan moet je als allochtone Nederlander namelijk ook weten dat hier zoiets is als een Reddingsbrigade. En als je niet weet dat je moet kunnen zwemmen om het water in te gaan, ga je ook niet op zoek naar tips hierover. Dus, hoe zorg je ervoor dat deze mensen hun gedrag aanpassen, terwijl ze (waarschijnlijk) nog niet eens weten dat ze iets verkeerds (onveiligs) doen?

Dichtbij
Door je boodschap dicht bij de mensen te brengen. En dat is wat de Reddingsbrigade nu gaat doen. In samenwerking met de Poolse ambassade, want die weten het beste waar de Poolse Nederlanders zitten. De campagne moet Polen informeren over hoe ze zich moeten gedragen in het water (zwemmen!). De voorlichtingscampagne wordt verspreid via Poolse parochies, winkels, werkgeversorganisaties en Poolstalige media in Nederland.

Dumb ways
Het is een mooie communicatiecase. In dit geval werkt een lokale, doelgroepgerichte aanpak denk ik het beste. Maar mocht er toch een bredere campagne nodig zijn, dan kan de Reddingsbrigade haar inspiratie misschien halen uit het voorbeeld dumbwaystodie.com. De succesvolle campagne van de Australische metro om reizigers te behoeden voor spoorwegongevallen. Dankzij de campagne is het aantal spoorwegongevallen met 30 procent gedaald. De ingrediënten voor het succes?
-Een saaie boodschap (‘be safe around trains’) humoristisch en luchtig maken
-Een liedje bedenken dat blijft hangen
-Een clip met koddige figuurtjes
-Een game waarin je je kunt redden uit gevaarlijke situaties

Terug naar overzicht

Auteur

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer