07.05.13

Omgaan met NIMBY-emoties

Wonen in ‘gevaarlijk’ gebied. In Nederland ontkomt je er bijna niet aan. Staat je huis niet onder de aanvliegroute van Schiphol, of in een ‘aardbevingsgebied’, dan toch zeker onder de rook van de grote industrie in Rijnmond, in de buurt van een kerncentrale of langs het spoor waar goederentreinen met gevaarlijke chemicaliën langs razen.

Discussie
Het treinongeluk van afgelopen zaterdag in België wakkerde de discussie over dat laatste weer flink aan. De trein die in België is ontspoord en ontploft, reed namelijk even daarvoor door het centrum van Dordrecht. Aanleiding voor lokale overheden om de veiligheid in hun regio weer eens stevig op de Haagse politieke agenda te zetten. Maar niet alleen overheden roeren zich. Een inwoner van Dordrecht schreef een blog over de mogelijke gevolgen voor Dordrecht als de trein daar was ontploft. Volgens deze burgerjournalist onderneemt de gemeente geen actie om dergelijke rampen te voorkomen.

NIMBY
Je kunt het als overheid in dit soort situaties eigenlijk nooit goed doen. Het ‘not-in-my-backyard’-principe is hier overduidelijk van toepassing. Iets om in je communicatie rekening mee te houden. Wat in het kort betekent dat je niet recht praat wat krom is. Dat je tijdig, open en eerlijk communiceert en dat je laat zien dat je de onrustgevoelens van de inwoners serieus neemt. Het risico op een ramp gaat hiermee niet omlaag. Maar het kan helpen om de groeiende onrust onder inwoners tot stilstand te brengen. Bovendien schept het de basis voor een goed gesprek.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer