21.05.13

Be prepared! Communicatie voor en tijdens een ramp

Wel eens van de FEMA gehoord?  Dit staat in de VS voor Federal Emergency Management Agency. Een soort FBI, maar dan anders. De FEMA houdt zich bezig met het geven van informatie aan burgers en hulpverleners ter voorbereiding op rampen.  FEMA is op dit moment verantwoordelijk voor het geven van informatie rond de ramp met de tornado in Oklahoma. En die informatie is niet gering.

Op de site van de FEMA staat een ongelooflijke hoeveelheid blogs, video’s en linkjes over de tornado, en ook over allerlei andere – mogelijke – rampen.  De site geeft praktische tips over hoe je tornado’s, stormen, branden en aardbevingen kunt overleven. Voor wie zich interesseert in crisiscommunicatie is het werkelijk een prachtige bron van informatie. Liefhebbers moeten ook eens kijken op ready. Deze site – ‘Prepare, Plan, Stay Informed’ staat boordevol informatie rond rampen. Je kunt je hooguit afvragen of al die informatie, inclusief eindeloze hoeveelheid linkjes en verwijzingen naar andere sites, niet een beetje heel erg veel is.

Onvoorspelbaar

Goede communicatie en voorlichting kan een crisis niet voorkomen.  Ondanks de enorme lijst aan tips ter voorbereiding, bleek ook bij de tornado in Oklahoma maar weer eens dat niets te voorspellen is. De meeste bewoners van het getroffen gebied kregen slechts tien minuten om zich uit de voeten te maken. Helaas bleek dat voor velen niet genoeg.

Ratjetoe

Hoe zit het met de crisisinformatie Nederland? Op de site crisis.nl is niets te zien. De site wordt pas actief bij een echte crisis. Waar moet je dan wel zijn? Ik weet het eerlijk gezegd niet eens. Het kan ook Nederlandveilig.nl zijn, maar die bevat ook informatie die niet direct met een acute crisis te maken heeft, bijvoorbeeld over alcohol en verkeer of over inbraakpreventie. Misschien dan toch NL-Alert? De app moet via mobieltjes waarschuwen voor een crisis. Afgelopen februari stuurde NL-Alert een testmail naar alle gebruikers. De test bleek niet echt een succes, want veel mensen ontvingen niets.  De volgende testmail staat gepland voor november. Minister Opstelten heeft beterschap beloofd. Dat zal tijd worden, want NL-Alert zou eind 2010 (!) al operationeel worden.  Ik vrees dat ik ook in november geen testmail ontvang. Ik heb een IPhone en een NL-Alert is voorlopig niet via Apple te ontvangen.

 

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer