19.04.13

De pleister van Willem-Alexander

Een week met een koninklijke stempel. Of moet ik zeggen plakkertje?

Dat het ‘het gesprek van de dag’, of eigenlijk van de week zou worden, wisten we van tevoren: het interview met het aanstaande koningspaar prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ruim 4,5 miljoen mensen keken ernaar en daar was ik er een van. Diezelfde avond nog en de volgende ochtend had iedereen het erover in de kranten, online en op tv. ‘Het was een goed interview, krachtig, open en persoonlijk, ontspannen’, zo luidde het oordeel. Inhoudelijke en soms stevige of emotionele vragen. En natuurlijk had ik verwacht dat er over een aantal uitspraken gepraat zou worden de volgende dag. Maar, Nederland zou Nederland niet zijn als we ook vooral massaal over de pleister van de prins gaan praten.

Keukenprins
Een kleine greep uit de reacties die voorbij kwamen: De prins had een pleister aan zijn vinger, een witte! Wat zou hij hebben? Zou hij zich in de keuken hebben gesneden? Misschien is het wel een keukenprins? Zou hij zelf aan het klussen geslagen zijn en met een hamer op zijn vinger hebben geslagen? Bij welke dokter is hij geweest? Heeft hij iets ergs aan zijn vinger?  Albert Verlinde vraagt in RTL Boulevard aan Rick Nieman of de prins misschien zijn vinger heeft gebroken. Iedereen lijkt in de ban van de pleister van de prins. Het is bijna een trending topic te noemen. Een interview vol onderwerpen om met elkaar over te praten en discussiëren en dan gaat het over een pleister?! Ik vind het altijd wel mooi dat juist dit soort dingen de mensen opvalt. De pleister laat zien dat de prins en prinses eigenlijk ook gewoon mensen van vlees en bloed zijn.

Verbaal en non-verbaal
Zo zie je maar weer dat het in een interview niet alleen gaat om wat je zegt en hoe je het zegt (verbaal en non-verbaal). Hoe jij op je gesprekspartner (in dit geval ook de kijker) overkomt en hoe deze zijn mening over jou vormt, wordt door een groot deel ook bepaald door hoe je eruit ziet. Hoe jij jezelf presenteert. En dat kan ‘m in kleine, onbelangrijke ogende dingen zitten, zoals een te hoog gesloten overhemd, een slordig kapsel, vloekende kleuren in een jurk, een opvallende bril of… een witte pleister op je vinger.

Iedereen alvast een fijn weekend!

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer