13.12.12

We zitten in de welvarendste recessie

Ik wist het toen ik vanochtend een kwartier eerder dan normaal wakker werd. Buiten hoorde ik de wind waaien, de regen kletterde tegen het raam. Mijn poes Chaos liep zenuwachtig over het bed. Er was duidelijk iets mis.

Echte recessie
Nu weet ik wat er aan de hand is: we zitten in een recessie. Onze economie krimpt al twee kwartalen en dat heet dan in financiële termen een recessie. We zijn maar liefst 0,3% (financieel) gekrompen. En dus praten we onszelf collectief een echte recessie in. Want sinds het CPB dit heeft bekendgemaakt, gaat het slecht met ons.  We praten elkaar de put in.

0,3%
Ik kijk op m’n werkplek midden in het centrum van Rotterdam uit het raam. En daar waar gisteren en vorige week nog vele mensen liepen en winkels in en uit gingen, is het nu doodstil. De recessie heeft toegeslagen en dus blijven velen thuis.  Want voorlopig blijven we in deze recessie zitten. En dat kost ons in ieder geval 0,3% .

Inktzwarte situatie
En als dan ook nog de ‘H-maatregelen’ genomen worden, dan is het eind financieel natuurlijk helemaal zoek. Gelukkig zorgt minister Kamp van Sociale Zaken er voor dat er niet nog meer Europeanen naar Nederland komen om werk te zoeken wat wij eigenlijk zelf niet willen doen. Want ook de werkloosheid gaat stijgen en dat zorgt voor nog meer recessie.  We bevinden ons nog niet in een inktzwarte situatie, maar het is wel donkergrijs.

Hoe mooi!
Gelukkig hebben we in ons land ook nog het CBS. Ook dat kwam vandaag met een rapport. En, schrik niet, hierin staat dat Nederland één van de welvarendste landen binnen de EU is. Het bruto binnenlands product per Nederlander ligt ruim 33 procent hoger dan het EU-gemiddelde. Hoe mooi! Eindelijk eens financieel positief nieuws. Laten we dit nu eens koesteren en niet zo klagen. Ik roep het van de daken dat wij hier in Nederland de welvarendste recessie hebben van heel Europa. Ik zie tevreden winkeliers, tevreden burgers die met een glimlach de winkel uitlopen. Slechter kan altijd nog, maar geniet nu deze decembermaand maar van het feit dat Nederland  een van de welvarendste landen binnen Europa is. Alleen Luxemburgers zijn nog welvarender. Tel je zegeningen

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer