01.08.12

All quiet aan het verkiezingsfront

Vermoedelijk is het u ontgaan deze 1ste augustus. Maar over zes weken mogen we weer eens naar de stembus: op woensdag 12 september. En naar ik heb vernomen uit de media is er een tweestrijd tussen de VVD en de SP gaande. Niet dat u daar iets van merkt, want aan het front van de verkiezingscampagne is het rustiger dan rustig. We mogen dan ook wel spreken van een verkiezingscampagne reces.

IJsjes en frisbees

Half juli schreef ik op deze plek dat sommige partijen deze periode gebruiken voor het uitdelen van rozen, ijsjes, vakantiekaartjes, frisbees en soms een flyer. Vorm is immers belangrijker dan inhoud, zullen we maar denken. Vermoedelijk is dat ook zo, want NRC.Next-hoofdredacteur Rob Wijnberg concludeerde onlangs dat er eigenlijk alleen maar holle frasen in de verkiezingsprogamma´s staan. Want wie leest die programma´s nu eigenlijk?  

Erg depressieve maand

Maar met niets doen lijkt er dan toch een heuse verkiezingsstrijd te zijn losgebarsten. Want beide partijen, VVD en SP, zijn in de maand juli gestegen in de verkiezingsgunst van de Nederlander. Nu was juli ook wel een erg depressieve maand. Niet alleen door het weer. maar ook door de mislukte sportprestaties in die maand. Niet dat ik daar nu een causaal verband tussen leg, maar ik geef het slechts aan.

Democratisch recht

Nog zes weken dus voordat u met het rode potlood een kruisje mag zetten bij één van de 22 partijen die dit keer meedoen naar een zetelgooi in de Tweede Kamer. Naar het schijnt komen er nog enkele verkiezingsdebatten. Naar het schijnt komt u de flyerende politici zo eind augustus, begin september weer tegen op markten en braderieën. En naar het schijnt ontvangt u vast nog wel een flyer in de bus, ook al heeft u een “nee-nee sticker” geplakt. Want die geldt natuurlijk niet voor een politieke partij die u mee wil nemen in de politieke strijd die er gaande is. Informeren waarom u op hem of haar moet stemmen is immers een democratisch recht.

Trêveszaal

En troost u. Na 12 september komt Prinsjesdag, ziet u weer de vertrouwde gezichten en dan begint het spel van de formatie. Wie gaat het met wie doen. Gezien al die peilingen lijkt het er op dat het vermoedelijk een kwartetje partijen wordt dat de Trêveszaal gaat bewonen.

Volgende week meer over het verkiezingsfront op deze plek.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer