17.07.12

Communiceren over die ‘nieuwe’ vaste tarieven!

Net op het moment dat minister Schippers na nog geen half jaar de stekker trekt uit het experiment met de vrije tandartstarieven, neem ik plaats in de stoel van mijn tandarts.

Mijn eerder behandelde kies is afgebroken. Dat ik de laatste keer zijn mening over de invoering van de vrije tarieven sinds 1 januari jl. opschreef in een blog, kon hij met een schamper lachje waarderen.  Als ik ‘m nu maar niet weer zou citeren, waarschuwde hij me.

Edith ‘killed’ het experiment begin juli op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer. Zelf wilde ze dit helemaal niet. Het liefst hield ze zelfs haar poot stijf, maar de motie van PvdA gesteund door GroenLinks, PvdA en PVV duwde ‘haar poot’ omver. Dat de kosten voor het 2e kwartaal met 12 procent zijn gestegen (t.o.v. 10 procent in het 1e kwartaal ) speelde hier enorm mee. Onze minister moet nu aan de tandartsen laten weten dat ze zo snel mogelijk weer vaste prijzen moeten hanteren. Naar verwachting lukt ze dat over ongeveer zes maanden. Volgens mijn tandarts is het feit dat Edith ‘haar poot’ niet stijf kon houden allemaal te wijten aan de verkiezingen: “Ze hebben rekening te houden met hun kiezers.”

Verschil van 107,30 euro

Mijn tandarts gaf aan dat de verschillen tussen de tarieven in sommige gevallen inderdaad groot zijn. Hij noemde dit slechts incidenten. Toen ik zelf de analyse onder 3.058 tandartsen op de vergelijkingssite van www.zorgkiezer.nl bekeek, zag ik echter dat er exorbitante verschillen tussen mondzorgbehandelingen zijn. Ik heb zelf een vergelijking gemaakt onder de 222 tandartsen in Rotterdam. Laat je bijvoorbeeld een 2-vlaksvulling bij Tandartsenpraktijk W. Hordijk in Poortugaal doen, dan betaal je slechts 49,50 euro tegenover 156,80 euro bij Bambodino Praktijk in Rotterdam. Een verschil van 107,30 euro (!)  Mijn tandarts rekent trouwens  61,50 euro, maar dat even terzijde.  Op zorgkiezer.nl staat wel als nuance vermeld dat de techniek en/of materiaalkosten bij de ene praktijk wel of niet zijn meegenomen in de kosten. Wat je uiteindelijk zelf moet bijbetalen voor bijvoorbeeld deze 2-vlaksvulling  hangt natuurlijk ook weer af van wat jouw zorgverzekeraar vergoedt van die behandeling. Jij moet dan het verschil bijbetalen. En dat wil je natuurlijk niet. Voor zover hebben de genoemde tegenstanders onder de politieke partijen een sterk punt vind ik.

Naar de rechter

Toch kan ik me voorstellen dat de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) naar de rechter stapt nu het experiment dat drie jaar zou duren na al een half jaar wordt stopgezet. De tandartsen hebben veel tijd en geld gestoken in het aanpassen van hun werkwijze, zoals een verplichte website en de vaststelling van hun tarieven voor hun behandelingen. Ook de positieve ontwikkelingen die met deze vrije tarieven gepaard gaan, zoals meer transparantie voor de patiënten, worden nu afgeremd.

Vertrouwensrelatie onder druk

Niet gek dus dat zo’n 53 procent van de tandartsen zich achter het NMT schaart, blijkt uit het onderzoek dat zorgkiezer.nl onlangs heeft uitgevoerd. Veel tandartsen geven aan dat voor hun het experiment niet had gehoeven, maar nu het er is gekomen, het wel de tijd moet krijgen. Blijft dus nog steeds 47 procent van de tandartsen over die het niet met de vrije tarieven eens is. Zij geven de voorkeur aan door de overheid bepaalde tarieven, “want een systeem van vrije prijzen zet de vertrouwensrelatie met de patiënt onder druk”, zeggen zij. “En die is juist voor beiden zo belangrijk.”

Afname tandartsbezoek

De invoering van de vrije tarieven heeft ervoor gezorgd dat het aantal bezoeken bij mijn tandarts terugloopt, vertelde hij me vorige week tijdens de behandeling. Nu het systeem van de vaste prijzen niet eerder zal zijn ingevoerd dan voor het einde van dit jaar zal het aantal bezoeken bij mijn tandarts de aankomende maanden alleen maar verder afnemen, vermoed ik. Patiënten weten niet precies wanneer de prijzen weer door de overheid zijn vastgesteld. Een tip aan mijn tandarts en aan alle andere ruim 5.000 tandartsen in Nederland: informeer je patiënten wanneer de vaste tarieven zijn heringevoerd. Bij de invoering van de vrije tarieven destijds was mijn tandarts het vergeten te melden. Maar als ik niet weet wanneer alles weer bij het oude is, stel ik mijn bezoek aan de tandarts voor een kroon tenminste nog een half jaartje uit. Ik  kies in deze tijden toch ook echt voor mijn portemonnee.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer