13.06.12

Ziek van het EK

Nog even los van de prestaties van het Nederlands elftal en de tenenkrommende filmpjes met een hoog Sesamstraat-gehalte van Bert Maalderink; zo’n EK-voetbal is één grote ziekmaker. Wie een wedstrijd bezoekt in de Oekraïne heeft niet alleen pijn in zijn portemonnee, maar ook nog eens een verhoogd risico op mazelen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) beveelt dan ook vaccinatie aan voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft ‘doorgemaakt’ of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Ook een wedstrijdbezoek in Polen is niet zonder risico’s. Een beet of soms zelfs een lik of krab van een loslopende (politie)hond kan desastreuze gevolgen hebben. Zoogdieren in dit land kunnen rabiës hebben, ofwel: hondsdolheid. Het niet behandelen ervan, betekent het niet kunnen navertellen. Niet onverstandig dus om bij een gevalletje Tsjechië – Polen even een preventief spuitje te halen. Wat de wedstrijd zelf voor schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid, laat ik even in het midden. Naast rabiës scoort Polen momenteel goed met Hepatitis B en Tekenenfalitis. Laatstgenoemde is een vorm van hersenontsteking die wordt overgebracht door teken die besmet zijn met het tekenencefalitisvirus. Niet inenten en ermee besmet raken, betekenen griepachtige verschijnselen, gevolgd door hoofdpijn, misselijkheid en braken en nekstijfheid.

Echte patiënten ziekenhuis Kiev vervangen door EK-patiënten
Allemaal mogelijke ziekmakers dus als je afreist naar het EK. Geruststellende gedachte is dat de zorginstanties goed voorbereid zijn. Wie ziek wordt in de Oekraïne en in het ziekenhuis behandeld moet worden, hoeft zich geen zorgen te maken. Zo heeft het Alexander Ziekenhuis in Kiev zo’n 1.200 patiënten tijdelijk naar een andere zorginstelling of zelfs naar huis gestuurd om plaats te maken voor zieke voetbalfans. Ook is de spoedeisende hulp tijdens het EK gesloten voor reguliere patiënten. Volgens de hoofdarts Roman Vasilisjin kunnen de oorspronkelijke patiënten na het EK weer terugkomen. Wellicht dat Nederlandse zorginstellingen hierdoor op het idee worden gebracht om eens lekker schoon schip te maken tijdens een groot evenement en zo een maand verlost zijn van die vreselijke, mondige ‘bedweters’ die maar klagen en zeuren over de kwaliteit van de zorg en het gebrek aan gastvrijheid. Gewoon je patiënten wegsturen en ruimte maken voor je tijdelijke gasten; dat is pas gastvrijheid! Wie ter plekke wordt behandeld heeft dus geluk. Maar wie met de auto is afgereisd naar de Oekraïne, ziek wordt en teruggevlogen moeten worden naar Nederland kan naar zijn heilige koe fluiten volgens de ANWB. Zo worden auto en bestuurder bij binnenkomst in Oekraïne aan de grens aan elkaar gekoppeld. De bestuurder komt vervolgens het land niet uit zonder auto, en vooral vice versa. De regel moet illegale autohandel tegengaan. Ziek worden, betekent dan ook je auto kwijt raken. Om ziek van te worden.

Oranjekoorts gestegen en gedaald
Overigens lopen niet alleen EK-bezoekers een verhoogd risico op ziekteverschijnselen. Ook hier in Nederland is de ‘oranjekoorts’ gestegen, maar zal deze waarschijnlijk al weer snel dalen. In het verleden is al vaker gebleken dat tijdens een EK of WK het ziekteverzuim in ons land beduidend hoger is dan normaal. Soms wel zo’n 10% tot 15% hoger. Het niet meespelen van Klaas-Jan Huntelaar en een verliespartij tegen de Denen zal naar alle waarschijnlijkheid de afgelopen weken de nodige dubieuze ziekmeldingen hebben opgeleverd. Vooral werkgevers zitten niet te wachten op al die ‘supportende’ werknemers die schijnziek thuisblijven, maar ook niet op medewerkers die afreizen naar Oost-Europa, met alle risico’s van dien. Heerlijk dus, zo’n ziekmakend EK. Je vraagt je af wie er nou echt beter van worden?..

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer