19.06.12

Sportbonden: zet jonge talenten in de spotlights!

Het voetbal, althans wat Oranje betreft, is weer achter de rug. Wellicht is de tijd aangebroken voor een nieuwe lichting spelers die er wel honderd procent voor gaat.

Gelukkig kunnen we ons als sportliefhebbers nu gaan focussen op het volgende grote evenement: de Olympische Spelen. Het is het grootste sportpodium ter wereld en daarmee dus uitermate geschikt om te laten zien wat je kunt. Niet alleen de gevestigde orde, maar toch zeker ook de talloze talenten. Jonge sporters dromen ervan om deel te nemen. Ze doen er alles aan om mee te doen; is het niet nu, dan in ieder geval in 2016 of nog later. Talent en de ontwikkeling van talent zijn belangrijk voor ons aller sporttoekomst. Maar waarom horen, zien en lezen we daar zo weinig over? Er gebeurt namelijk genoeg op het terrein van talentontwikkeling.

Talentencentra
Zo organiseerde Rotterdam Topsport vorige week de kick-off voor regionale Talentencentra. Het was de officiële opening van de acht regionale talentencentra in Rotterdam die er zijn voor: judo, roeien, hippische sport, handbal, volleybal, basketbal, honkbal en tafeltennis. En later dit jaar komt daar ook nog eens een centrum voor atletiek bij. De Rotterdamse wethouder van Sport & Recreatie, Laan, verrichtte de opening, omdat Rotterdam de komende jaren veel extra geld besteedt aan deze centra om jeugd aan het sporten te krijgen en talenten te signaleren en te ontwikkelen. Door samenwerking met verschillende organisaties in de regio en de focus op talent wil Rotterdam ervoor zorgen dat over vijf jaar minstens vijftien procent van de spelers uit nationale teams afkomstig zijn uit de Talentencentra. Een prachtig streven!

Focus op talent
Rotterdam is met de talentencentra echter niet uniek. Er wordt in heel Nederland hard gewerkt aan de ontwikkeling van sporttalent. Elke regio heeft talentencentra waar jonge talenten vanaf 12 jaar worden klaargestoomd om te excelleren in verschillende sporten. De afgelopen weken ben ik bij meerdere talentencentra in Rotterdam geweest om er te kijken en de verrichtingen op film vast te leggen.  Het is geweldig om te zien hoe bevlogen mensen met hun sport omgaan; begeleiders, coaches en de kinderen zelf. De passie voor de sport en het enthousiasme bij begeleiding en deelnemers straalt er van af. Er is dus op die manier voldoende aandacht voor dit ontluikende talent bij kinderen in Nederland.

Helden
Toch zie ik in de media weinig aandacht voor jong talent in Nederland in deze leeftijdscategorie en de initiatieven die er allemaal zijn.  En dat ligt niet aan de interesse vanuit de journalisten voor het onderwerp.  Sportjournalisten vinden het wel degelijk interessant om te schrijven over jonge talenten in de stad; ze krijgen er alleen niet genoeg over te horen. En aandacht in de media kan juist zoveel betekenen voor deze groep jonge sporters. Het zijn de helden van de toekomst. De opvolgers van Francisco Elson, Robert Eenhoorn, Bettine Vriesekoop, Mark Huizinga enz. Sporters die keihard moeten werken om aan te top te komen. Laten we dan ook helden van ze maken!  Dat kun je doen door hun verhalen te vertellen! Wie zijn ze, welke sport beoefenen ze en waarom? En wat moeten ze ervoor doen, of liever nog: wat moeten ze ervoor laten om beter te worden?

Oproep
Ik roep sportbonden in Nederland op om de spotlights op hun talenten te zetten. Laat zien wie de aankomende toppers zijn. Er zijn mogelijkheden genoeg om dat te doen. Ik zal er een paar noemen. Creëer een community op Facebook waar de talenten gevolgd worden, zelf hun belevenissen kunnen posten en waar vragen aan hen gesteld kunnen worden.  Deze jonge mensen zijn zelf ook heel actief op sociale media, laat dus hun posts en tweets terugkomen op Facebook om zo de schare fans alleen maar te laten toenemen. Of zet een filmpje op YouTube met de talenten in beeld; aan het trainen, hun dagelijkse leven in beeld. Een andere mogelijkheid is lokale en regionale pr.  Nodig bijvoorbeeld journalisten uit om te vertellen over de initiatieven die er in de regio zijn om talent te ontwikkelen. Laat de lokale krant elke week een foto plaatsen van een talent onder de noemer  ‘Talent van de week’  met daarbij zijn/haar verhaal over waarom hij/zij zo graag aan de top wil komen.

Local heroes
Mensen vinden het leuk om over de buurjongen of het meisje van hun school of in de straat te lezen dat het een topper is in sport. En hoe geweldig vinden deze jongens en meisjes het niet om zichzelf terug te zien in de lokale krant. Het stimuleert de sporter en de sport. En de talenten worden op die manier ‘local heroes’.  Helden waar andere kinderen naar opkijken en een voorbeeld aan kunnen nemen. Dit zijn slechts enkele suggesties, maar er zijn natuurlijk legio mogelijkheden om talenten in de spotlights te zetten. Kortom, sportbonden: er zijn zulke mooie verhalen, vertel ze dan ook!

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer