20.06.12

De Sportzomer die aan het verregenen is

Op Radio 1 is de Sportzomer begonnen. Wie in Hilversum dit bedacht heeft is mij niet duidelijk. Maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met de luistercijfers van Radio 1. De serieuze radiozender mag vanaf half juni tot ergens eind augustus verstrooiing brengen. Niet de actualiteit of het nieuws staat centraal, maar sport. En sport is iets wat je doet en wat natuurlijk maar weinig nieuws oplevert.

Tour de France
Inderdaad, u leest een blog van een niet-sportliefhebber. Of het moet gaan over de Tour de France, de wielrenners: vroeger mijn helden. Maar daar lijkt de sport ook niet meer de ultieme sport zoals die behoort te zijn.

Prachtige duo’s
Het mooie van Sportzomer op Radio 1 is wel dat het prachtige duo’s oplevert die urenlang mogen presenteren. Serieuze journalisten die plotseling ook iets over voetbal moeten vragen. Of sportjournalisten die een gedreven politicus serieus moeten interviewen. Wie begrijpt wie?

Lelijke, harde muziek
Maar ik moet zeggen, het levert bijzondere radio op. Wat wel weer storend is, is dat bij sport blijkbaar andere muziek hoort dan bij het aloude Radio 1. Sterker nog, Radio 1 heeft nauwelijks muziek, behoudens als de verbinding niet tot stand komt en de studio-omroeper even niet de creativiteit heeft om iets te vertellen. Maar sport is verstrooiing, dus hoort daar blijkbaar muziek bij. Lelijke, harde muziek. Sport en muziek: ze schijnen iets met elkaar te hebben, maar mooi is het niet.

Verwend en verwaand
Of zou de muziek ook een bewust onderdeel zijn van de Sportzomer? Want zoveel te vertellen valt er nu ook weer niet over de sport.  En al helemaal niet als sporters niet willen (lees voetballers die verwend en verwaand zijn), of als de sport voor Nederland desastreus verloopt (goed begin: het Oranjevoetbal is al afgelopen).

Zelfbenoemde analisten
Maar gelukkig zijn er nog genoeg oude schoenendozen te vinden in het radioarchief en dus horen we verhalen over hoe Feyenoord ook eens iets heeft gewonnen. Vraag me niet wat, want sporters blinken niet echt uit in het duidelijk vertellen van een verhaal. Op televisie zie je zelfs van die zelfbenoemde analisten die alles moeten uitleggen met een i-pad en verwijzingen er op. Modern heet dat, maar of het ook iets oplevert is de vraag.
De weerman
De weerman bij het NOS-journaal heeft nu ook zo’n modern scherm. Even drukken en je ziet het weer wat komen gaat. Prachtig hoor. Maar toch heb ik het idee dat vroeger, zo eind vorige eeuw,  het weer beter werd voorspeld dan nu. En toen vertelden ze het gewoon. En nu kan je maar beter naar buiten kijken.

Epke
Terug naar de Sportzomer op Radio 1. Een zomer wordt het niet meer als ik alle weerbureaus mag geloven. Tel daarbij op dat Oranje al uitgeschakeld is, bij tennis op Wimbledon nooit meer Nederlanders van formaat te vinden zijn, en de Raboploeg in de Tour al heeft aangekondigd dat ze gewoon lekker willen rijden. Dus niet voor de prijzen!  En onze Epke zal op de Olympische Spelen wel uit de ringen vallen.
Zie hier Sport en Zomer, gelijktijdig gedoemd te mislukken. Geef mij maar gewoon Radio 1!

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer