05.06.12

De piraat verdient blijvende aandacht!

Eind mei werd het onder Amerikaanse vlag varende schip Maersk Texas overvallen door Somalische piraten. De aanval van de piraten werd gelukkig afgeslagen. Dit nieuws haalde de Nederlandse kranten nauwelijks, afgezien van een paar kleine regels in een enkel blad. De aanvallen vormen nauwelijks nieuws meer. Jammer en ook een beetje vreemd eigenlijk, want over deze aanval valt best een en ander te vertellen.

Zo bleek de aanval – voor piratenbegrippen – een van de best geregisseerde ooit. De Somaliërs pasten een nieuwe tactiek toe door met maar liefst twintig kleine bootjes aan te vallen. De scheepjes voeren vlak voor de aanval dicht bij elkaar waardoor ze op de radar werden gezien als een groter, ogenschijnlijk ongevaarlijk schip. Vlak voor de aanval schoten de scheepjes uit elkaar en vielen het vrachtschip aan. De aanval werd bovendien vanaf bakboord en stuurboord ingezet, waardoor de verdedigers het moeilijk hadden. De Maersk Texas verdedigde zich met waterkanonnen en met een bewapend beveiligingsteam aan boord. Op Amerikaanse schepen mag dat, op schepen die onder Nederlandse vlag varen zijn bewapende mensen verboden.  Ondanks hun overmacht slaagden de piraten er niet in het schip te kapen. Gelukkig maar.  Tot zover de trieste dagelijkse routine voor de Somalische kust.

“Wij hebben ze gered!’
Vlak na de aanval meldde het Iraanse persbureau IRNA dat de Iraanse marine het Amerikaanse vrachtschip had bevrijd van de piraten. De Maersk Texas had een noodsignaal uitgezonden en de Iraanse marine was meteen in actie gekomen. Op zich is het best bijzonder dat een Iraans schip de Amerikanen helpt. Beide landen zijn nou niet bepaald vrienden van elkaar.  In een reactie lieten de Amerikanen weten dat zij al vele malen Iraanse schepen hebben geholpen. Maersk bevestigt dat het de Iraniërs om hulp heeft gevraagd, maar het Deense bedrijf bevestigt niet of ze ook echt hebben geholpen.

Wie het schip heeft gered, lijkt me niet zo belangrijk. Begin mei bevrijdde de Nederlandse marine Iraanse gijzelaars. Het gaat er wat mij betreft om dat piraterij hoog op de politieke- en media-agenda blijft staan.

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer