21.06.12

10 sporten waar we in Nederland nog nooit van gehoord hebben

Wie niet groot is moet creatief zijn. Als bedrijf kun je best zelf een event organiseren. Mooie voorbeelden in Nederland zijn bijvoorbeeld Red Bull Crushed Ice, de Snelle Jelle Drekrace, de Unox Nieuwjaarsduik, Etos Noppen tegen naaldhakken en de Keen Envirotrek . Stuk voor stuk opvallende en succesvolle sportevenementen die niet de wereld gekost hebben.
Om de kleine merken wat inspiratie te geven heb ik de 10 opvallendste sporten gevonden waar we hier nog nooit van gehoord hebben. Ik hoop er binnenkort een aantal terug te zien in Nederland.

1. Wife Carrying
Wife Carrying is een sport waarbij een mannelijke deelnemer rennend een parcours met obstakels moet afleggen waarbij hij een vrouw op zijn rug moet dragen.
De sport is ontstaan in het Finse Sonkajärvi. Hier wordt elk jaar een kampioenschap gehouden. Tegenwoordig worden ook wedstrijden gehouden in de Verenigde Staten, in Marquette, Monona en Newry.
Welk macho merk gaat dit event in Nederland oppakken? Jeep? RTL7? Of hebben we binnenkort de Famous Grouse Wife Carrying Competition…

2. Extreme Ironing
Bent u fabrikant van strijkgerelateerde producten? Let u nu dan op!

Twintig landen doen inmiddels aan de sport die Phil Shaw uit het Engelse Leicester in 1997 bedacht. ‘Ik kwam thuis van mijn werk en wilde gaan rotsklimmen. Maar er wachtte een hoop strijkwerk. Ik eindigde strijkend in de tuin, terwijl ik een paar klim-oefeningen deed’, legt Shaw uit in zijn boek. ‘Een vriend vroeg me wat ik aan het doen was en ik antwoordde: extreem strijken. Er was een nieuwe sport geboren.’

3. Man vs Horse Marathon
Sinds 1980 bestaat er een terugkerend evenement in de strijd tussen mens en paard. Llanwrtyd Wells, een dorpje in Wales,
organiseert de 22 mijl lange Man versus Horse Marathon. Daar werden tussen 1985 en 1993 niet alleen hardlopers en paarden, maar ook mountainbikers toegelaten. Slechts twee keer won een renner de race, mede door het lastige, bosachtige parcours.

4. Bossaball
Al iets bekender in Nederland, maar nog niet commercieel geclaimd: Bossaball.

Bossaball is een balspel dat gespeeld wordt door twee teams. Het combineert volleybal, voetbal, gymnastiek en capoeira. Het speelveld bestaat uit luchtkussens en trampolines met een net in het midden. Het spel is in Spanje uitgevonden door de Belg Filip Eyckmans, maar bestaat inmiddels ook in een aantal andere landen.

5. Cheese Rolling
Leerdammer’s Nederlands Kaasrol Kampioenschap?

De Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake is een jaarlijks evenement in het gebied Cotswolds in Gloucestershire. Het evenement was in eerste instantie door en voor de mensen die in Brockworth leven, maar tegenwoordig komen de deelnemers uit alle delen van de wereld.
Vanaf de top van Cooper’s Hill wordt een Double Gloucester kaas gerold en de deelnemers rennen achter deze kaas aan. De eerste persoon die de finish onderaan de heuvel passeert wint de kaas. In theorie is het de bedoeling dat de deelnemers de kaas proberen te vangen, maar dit lukt in de praktijk niet, want de kaas heeft één seconde voorsprong en kan snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken.

6. Chess Boxing
Chess boxing is zoals je waarschijnlijk al verwachtte een combinatie van schaken en van boksen, al is dat eigenlijk ook een combinatie die je waarschijnlijk nooit zou verwachten.

Een wedstrijd chess boxing kun je winnen door a) iemand K.O. te slaan of b) iemand schaakmat te zetten. Een wedstrijd begint met vier minuten schaken. Vervolgens wordt er drie minuten gebokst, en wisselen de rondes tussen schaken en boksen elkaar af. Tot iemand K.O. op de grond ligt of schaakmat staat.

7. Baby Jumping
Het Baby-jumping Festival vind elk jaar plaats in Castrillo de Murcia. Ik zet mijn vraagtekens bij deze activiteit, maar het wordt gedaan als onderdeel van de viering van Corpus Christi in de maand juni.
Een man gekleed in geel en rood, springt over baby’s gekleed in mooie kleren. De man, die de duivel voorstelt, springt over de nietsvermoedende (soms al slapende) baby’s.

8. Dog Surfing
In het Californische Huntington Beach vind elk jaar de Annual Surf City Surf Dog Competition plaats. De opbrengst van het spectaculaire evenement gaat naar de opvang van achtergelaten en mishandelde honden.
Het Pedigree Pal Dog Surfing Event 2012?

9. Cycle Ball
Cycle Ball of Cyclobal is een indoor wielersport waarbij teams het tegen elkaar opnemen. De fietsen die gebruikt worden hebben aangepaste versnellingen en geen remmen, de spelers kunnen dan ook achteruit trappen om achteruit te fietsen.
Nederland is het fietsland van de wereld. Waarom hebben wij nog geen NK Cycle Ball?

10. Love Locked Race
Deze wedstrijd is erg eenvoudig. Hou je partner vast, ga samen over het parcours en laat vooral elkaar niet los, want dan heb je verloren.

Natuurlijk kunt u ons bellen om u te helpen bij het ontwikkelen van een eigen Brand Event. Want elk merk verdient een eigen evenement!

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer