15.05.12

Logistiek Brabant viert een feestje, maar waarvoor eigenlijk?

Mijn oog viel afgelopen week op een bijzonder bericht in Nieuwsblad Transport: ‘West-Brabant is logistieke hotspot nummer één van Nederland’. Maar liefst 20 logistieke deskundigen zetten West-Brabant (Breda, Oosterhout, Moerdijk, Roosendaal) boven de regio Venlo. Op de derde plaats staat de regio Tilburg-Waalwijk. Schiphol is vierde en Rotterdam staat vijfde. Leuk allemaal, maar wat heb je er aan?

Als Brabo ben ik natuurlijk apetrots dat mijn geboortegrond maar liefst twee keer in de top drie staat. Dat hebben de jongens en meisjes met de zachte ‘G’ toch maar mooi geflikt! De verkiezing van ‘hotspot’ wordt jaarlijks georganiseerd door het vakblad Logistiek Magazine en logistiek.nl.  Wat een wijsheid van de jury!  Zij hebben Nederland maandenlang onder de loep gelegd en allerlei regio’s beoordeeld op de volgende criteria: beschikbaarheid van gronden, goede infrastructuur, bereikbaarheid, medewerking van overheden en beschikbaarheid van personeel en opleidingen.

Wat is een ‘hotspot’?
Daarnaast werd ook gekeken naar de motivatie van medewerkers. Bij dat laatste criterium vraag ik me trouwens af hoe je dat meet. Zijn Brabanders gemotiveerder dan, pak ‘m beet, Gelderlanders? Ik waag het te betwijfelen. En wat is dat eigenlijk, een hotspot? Volgens Van Dale is een ‘hotspot’ een plaats die erg in is, waar iedereen wil zijn. Het blijkt dat West-Brabant en de regio Venlo al enkele jaren stuivertje wisselen om de eerste plaats. Blijkbaar zijn dat echte hotspots.

Geen communicatie
Natuurlijk, de prijs is mooi voor mensen in de betreffende regio’s die hard werken om de logistiek op allerlei terreinen te verbeteren. Maar ja, wat is zo’n verkiezing nou waard? De provincie Noord-Brabant heeft er niets over op de eigen website gezet. Ook op de sites van de winnende gemeenten kan ik niets terugvinden over de prijs. Geen enkele communicatie. Tja, dat geeft al te denken.
Als reactie op de uitslag zie ik online dat vooral mensen uit de makelaardij en uitzendbranche in Brabant positief reageren.”Op zoek naar logistieke ruimte? Wij kunnen nog 11.000 m2 ontwikkelen!”.

Kroeg
Ach, ik denk dat ieder er wel zijn voordeel mee kan doen. Net zoals de nummer laatst (Zwolle-Kampen-Meppel) ongetwijfeld zal beweren dat de verkiezing voor hen niet zo belangrijk is. Hetzelfde geldt wellicht voor de Rotterdam, toch de belangrijkste regio op logistiek gebied.
Prestigieus of niet, ik weet vrijwel zeker dat enkele bestuurders in West-Brabant bij het horen van de uitslag meteen de kroeg zijn ingedoken om een goede pint te drinken. In Brabant heb je immers nauwelijks een excuus nodig om naar het cafe te gaan…

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer