03.05.12

Het grote belang wijzigt wel eens

De ene belofte is natuurlijk de andere niet. En als je ergens voor staat dan verdedig je dat. Totdat de wereld er opeens heel anders uitziet. Dan wil je wel eens van gedachte veranderen. Niet ernstig toch? Voortschrijdend inzicht wordt dan ook wel eens genoemd. Of ‘het verstand komt met de jaren’, als je het over een lange periode bekijkt. Maar dat vele aanstaande verboden en beloften zomaar in de papierversnipperaar terecht kunnen komen, getuigt van moed, waanzin of opportunisme.

Te vuur en te zwaard
Politiek is toch een vak. Je bestuurt het land, als je in de landspolitiek zit. En de ministers bereiden allerlei verboden voor en doen wat zij denken dat goed voor je is. Al ben je het nog zo oneens met ze, je ziet ze in de Tweede Kamer te vuur en te zwaard hun plannen, ideeën en wetten verdedigen. Daar zie je een daadkrachtige figuur staan, met grote woorden als ‘het verbod wat we nu voorstellen is van groot belang’, alsof de wereld vergaat bij het niet doorgaan. Maar ze staan ergens voor.

Oeverloze gezeur
Dat is goed, voor het vertrouwen. Want het vertrouwen in de politiek wil wel eens weg zijn.  Hoe dat komt? Door de plannen? Door het oeverloze gezeur? Door het niet daadkrachtig optreden? Of misschien toch door het zwalkend draaibeleid.

‘De draai van de dag’
Draaien schijnt namelijk een geuzenwoord te zijn in de politiek. Bij de vorige verkiezingen was het toppunt van politieke journalistiek namelijk de rubriek “de draai van de dag”. En nu in de aanloop naar de verkiezingen staat de ‘draai’ al volop in de schijnwerpers. Breed gedragen besluiten van het kabinet Rutte (komt er een 1 achter in de toekomst?) worden deze week door één van de regeringspartijen resoluut afgewezen. Het boerkaverbod, de dubbele nationaliteiten, de immigratieregels; ze worden niet meer verdedigd: de 360 graden draai is gemaakt.

Geloofwaardigheid
Of je dit nu goed vindt of niet, het komt de geloofwaardigheid van de politiek natuurlijk niet ten goede. Want als burger mag je verwachten dat een woord een woord is. Geloofwaardigheid is gebaat bij vertrouwen.

Voortschrijdend inzicht
Wat dat betreft gaan we een mooie tijd tegemoet, en wie weet wordt 12 september wel het draaipunt waarop Nederland zit te wachten. En als u nu denkt: die Paul Q durft het ‘beestje niet bij de naam te noemen’,  heeft u niet gelijk. Alleen is het draaien in de politiek iets van alle dag, van alle partijen. Geen uitzondering. Misschien kunnen we naast de politicus van het jaar ook de politieke draai van het jaar gaan uitroepen. Al is het alleen maar om het voortschrijdend inzicht van onze politici te tonen.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer