17.04.12

Sport als rolmodel

Johan van Haga is zo’n typische Rotterdamse ondernemer. Grote bek, klein hartje. Rijdt in grote auto’s, maar heeft er zijn vak van gemaakt om mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen.

Tienermoeders weer aan het werk helpen, schoolverlaters met een uitkering aan structuur en een baan helpen, jongeren weer aan het sporten krijgen. Van Haga krijgt het met zijn re-integratiebedrijf Challenge Sports allemaal voor elkaar via sport. Hij gebruikt sporters als rolmodel en docent, om te laten zien wat discipline, training en wilskracht voor je kunnen doen. Daarbij zet hij atleten uit alle sporten in. (Rolstoel)Basketballers om clinics te geven,  karateka’s om tienermoeders te leren structuur te brengen in hun leven, atleten om te laten zien hoe hard je moet werken om succes te hebben en hoe je om kan gaan met tegenslag.

Rolmodel
Doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen kweken staan centraal in de projecten. Een gezonde fysieke – en psychische gesteldheid zorgen ervoor dat mensen sneller een baan vinden. “De topsporters zijn een rolmodel voor deze jongeren. Zij weten hoe het is om doelen te stellen in het leven. Je zult dingen moeten laten, wil je iets bereiken,” volgens Johan van Haga.

Veel positieve kanten
Zijn aanpak werkt. Honderden mensen doen jaarlijks weer mee in de maatschappij, werken, gaan weer naar school, of sporten weer regelmatig.  Ook hebben ze geleerd om gezonder te leven. “De tienermoeders letten beter op welk voedsel zij aan hun kind geven. Sport heeft in dit opzicht zo veel positieve kanten.”

Steun
Met die re-integratie verdient Van Haga zijn geld. Het leuke is dat hij een groot deel weer teruggeeft aan de sport in Rotterdam en omgeving. Basketballers en -sters, rolstoelbasketballers, atleet Patrick van Luijk,  diverse karateka’s, boksers in Hoogvliet en op het Afrikaanderplein en squashers in Kralingen kunnen allemaal rekenen op zijn steun.

Sportieve projecten die ertoe doen
Vanwege zijn aanpak is Van Haga nu een van de genomineerden voor de VU Connected sportiviteitsprijs. Een prijs voor sportieve projecten die ertoe doen in de samenleving. Van Haga of een van de andere kanshebbers verdienen uw stem. Omdat ze op een mooie manier laten zien dat sport een belangrijke rol kan spelen in ons leven.

Terug naar overzicht

Auteur

Ruud Bijl

Ruud Bijl

Advies/Directie

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer