13.04.12

Gezocht: twee gemeenten voor prachtig experiment

We zien verbeten gezichten, venijnige teksten en een tribune vol met aanhangers. Nee, we hebben het niet over fanatieke voetbalsupporters. We hebben het over burgers die zich ergens boos over maken.

Inspreekrecht
Nog steeds loopt menig gemeentelijke commissievergadering of raadsvergadering hopeloos uit omdat burgers gebruik maken van hun inspreekrecht. Vooral als het gaat om bouwplannen, bestemmingsplannen, industrielocaties of het opheffen van een kinderboerderij weten de burgers de weg naar het gemeentehuis goed te vinden. Althans naar de inspraakmomenten die hen gegund zijn.

Scoren met de onvrede
En hebben al die inspreekmomenten nu enig effect? Daar is nooit onderzoek naar gedaan. Een kleine rondgang langs gemeenteraadsleden leidt al snel tot de conclusie dat zelden tot nooit de besluitvorming echt anders wordt. Misschien op kleine punten. Maar het is natuurlijk altijd voer voor die partijen die niet in het college van Burgemeester en Wethouders zitten. Zij scoren graag met de onvrede van de insprekers.

Voortraject
Is het niet zo dat als er bij de besluitvorming zoveel insprekers zijn, je eigenlijk moet stellen dat er iets in het voortraject niet goed gegaan is? Want waarom zijn die mensen boos, waarom hebben ze geen antwoord gekregen, waarom is er niets met hun ideeën gedaan? Is het een gebrek aan informatie of participatie? Dat kan je ook weer niet stellen. Natuurlijk, de inspraak kan altijd beter. Natuurlijk, niet alle bezwaren en ideeën kunnen overgenomen worden. Natuurlijk had de brochure beter gekund. Natuurlijk hadden we meer informatie moeten geven en had de informatieavond op een ander tijdstip moeten laten plaatsvinden.

Volwassenschoenen
Maar is er niet iets fundamenteels aan de hand? Is het niet eerder zo dat we eigenlijk de burgers nauwelijks betrekken bij de beleidsvoorbereiding? En is het niet zo dat we de burgers nauwelijks stimuleren om zelf initiatieven te nemen en meer mee te denken over het beleid? Burgerparticipatie staat nog in de kinderschoenen. Maar moeten we de kinderschoenen niet direct weggooien en volwassenschoenen gaan aantrekken? Moeten we niet  de mogelijkheden van burgerbestuur gaan onderzoeken? Komen met een (internet)platform waarop burgers, instellingen, mkb’ers, sportverenigingen en politici met elkaar praten en discussiëren. Over vele onderwerpen. En natuurlijk hoeft niet iedereen zijn mening te ventileren, maar de mogelijkheid bieden is al een groot goed. Een handige manier om met elkaar in contact te komen. Een simpele oplossing om met elkaar in discussie te gaan. De wijze waarop je als politiek weer draagvlak krijgt bij de burgers en de eeuwige kloof gaat slechten.

Prachtig experiment
Misschien staan we wel aan de vooravond van een prachtig experiment. Wij geloven er in en zijn dan ook bezig om een werkbaar model over burgerbestuur en burgerparticipatie te ontwikkelen. Als pilot zoeken we twee gemeenten (tussen de 20.000 en 90.000 inwoners) die dit model zouden willen uitproberen. Welke gemeente durft deze (democratische) uitdaging aan?

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer