08.03.12

Bijna gegarandeerd mediasucces voor H&M

Vandaag is het eindelijk zover: de lancering van de collectie van Marni voor H&M. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends is de collectie in geselecteerde winkels te krijgen en om 10.00 begint de verkoop via de online shop.

Marni is niet de eerste designer waar H&M mee samenwerkt. O.a. Karl Lagerfeld, Victor en Rolf en Lanvin gingen dit merk al voor. De meest recente samenwerking is die met Versace (november 2011 en januari 2012).

Dolce&Gabanna
Alle designers die tot nu toe een collectie hebben ontworpen voor H&M zijn erg enthousiast over de samenwerking. Ze geven aan dat dit een goede manier is om hun merk voor een breed publiek toegankelijk te maken. Mensen (lees: vrouwen) die normaal alleen maar kunnen dromen van een Lanvin jurk of Jimmy Choo schoenen zien die droom werkelijkheid worden door de samenwerking met H&M. Voor een kleine prijs heb je toch een designer item in je kast. Natuurlijk is er altijd een uitzondering op de regel: Dolce&Gabanna bijvoorbeeld. Zij zien niets in een samenwerking met een relatief goedkope keten als H&M en vinden dat je geen hoogstaande kwaliteit van deze collecties kan verwachten.

Sonia Rykiel
Voor H&M pakken deze samenwerkingsverbanden vaak enorm goed uit. De eerste samenwerking stamt uit 2004 met guest designer Karl Lagerfeld. De collectie was zo populair dat deze binnen een uur uitverkocht was. H&M zag de omzet met 23.9% stijgen. Andere allianties die veel succes hadden waren die met Stella McCartney en Roberto Cavalli. Toch staat een naam van een designer niet garant voor succes. Collecties die niet zo goed scoorden waren die van Matthew Williamson en Sonia Rykiel. Matthew Williamson was niet bekend genoeg om succesvol te zijn en de collectie van Sonia Rykiel was voor velen te kleurrijk.

Trouwjurk van Viktor en Rolf
De collecties zijn niet alleen voor de omzet goed. Modeliefhebbers en klanten over de hele wereld zijn fan van de samenwerkingsverbanden en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. De collecties van designers zijn tot nu toe allemaal erg verschillend geweest. Zo zag je bijvoorbeeld een trouwjurk in de collectie van Viktor en Rolf en leren items met studs bij Versace. Ook met Marni wordt die lijn voortgezet: met veel printjes, de mix van stoffen en opvallende accessoires is het typisch Marni. Er zijn natuurlijk altijd mensen die de Marni collectie niks vinden, maar dan is het een kwestie van wachten op de volgende samenwerking. Misschien is dat precies die designer die jouw hart sneller laat kloppen.

Media-aandacht
Designers die ontwerpen voor H&M: het blijft scoren. Het wordt ook erg slim aangepakt. Binnen het samenwerkingsproces zijn een aantal momenten te onderscheiden, die allemaal voor media-aandacht zorgen. Eerst is er de aankondiging. Er wordt groots bekend gemaakt welke designer voor H&M gaat ontwerpen. Lang van te voren wordt daar al over gespeculeerd. In dit geval waren er geruchten over een mogelijke samenwerking met Tom Ford. Dit ging niet door, maar de naam Marni maakte veel goed. Na de aankondiging komen er langzaam foto’s van de collectie naar buiten, waar ook weer aandacht aan besteed wordt, voornamelijk door bloggers en websites van modebladen. Vervolgens komt het volledige lookbook naar buiten waar alle kledingstukken, en (misschien nog wel belangrijker) de prijzen in te zien zijn. Ook dit wordt veelvuldig overgenomen door de media.

Modekriebels
In de week van de lancering van de collectie komen de spotjes op TV en verschijnen advertenties in kranten. Er wordt veel aandacht besteed aan de campagnebeelden. Daardoor worden de modekriebels nog erger, wat zorgt voor nog meer enthousiasme bij de fans. De dag dat de collectie gelanceerd wordt is dan ook interessant voor de media. Mensen die uren voor openingstijd in de rij staan om een item te bemachtigen, het blijft een bijzonder fenomeen. De verwachting is dan ook dat er vandaag en morgen aardig wat aandacht aan deze samenwerking wordt besteed. Niet alleen door modebladen en –blogs, maar ook door kranten en tv-programma’s.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer