14.03.12

Keuze ‘Luchtsingel’ mooie vorm van burgerparticipatie

De zurigheid bij sommige Rotterdamse politieke partijen en zelfs een (radio)wethouder uit het nabijgelegen Capelle tart elke vorm van politiek benul. Een mooi Stadsinitiatief, vijf genomineerde inzendingen en Rotterdammers die een keuze mogen maken. Iedere politicus moet dit omarmen. Maar niet in Rotterdam. En dan vooral niet die partijen die zeggen de burgers zo graag te willen betrekken: PvdA en SP.

Het is zo’n mooi initiatief om de burgers eens op een leuke manier te betrekken bij een ontwikkeling in Rotterdam. Want ook in Rotterdam is de kloof tussen burgers en politiek groot. Wanneer is het in Rotterdam nou gelukt om wekenlang duizenden mensen, en niet alleen Rotterdammers, te interesseren voor zoiets als dit Stadsinitiatief? Vijf mooie inzendingen met elk een typisch Rotterdams ‘niet lullen maar poetsen’ accent. Een Luchtsingel, eigen groente uit de Maasstad, een typisch Rotterdams geluid, een Hefbrug met de namen van alle Rotterdammers en het Stiltepunt.

Reuring
En wat is er nou mooier dan de Rotterdammers betrekken bij dit initiatief? Maar ook de initiatiefnemers zelf zorgden voor reuring in de stad. De genomineerden trokken alles uit de kast om hun initiatieven onder de aandacht te brengen. Het leefde en gonsde. Heel wat anders dan die saaie commissievergaderingen en raadsvergaderingen in het stadhuis aan de Coolsingel,  waar een Rotterdammer zich zelden laat zien.

Schamper
Ruim 40.000 Rotterdammers namen de moeite om hun stem uit te brengen. Schamper verklaarden SP en PvdA dat zij maar 7,8 procent van de stemmers vertegenwoordigen. Weinig? Welnee, juist veel! Want hoeveel burgers reageren er nou op al die andere prachtige plannen van dit college of van politieke partijen? Geen percentages maar promillages!

Eindelijk betrokken
Rotterdammers kunnen zich eindelijk betrokken voelen bij een beslissing in hun stad. Ze hebben er zelf aan meegewerkt en ze kunnen trots zijn dat de uitkomst ook gerealiseerd wordt. Nu al wordt achter het Schieblock in het centrum van Rotterdam hard gewerkt aan de eerste negen meter van de Luchtsingel.

Optima forma
Burgerparticipatie in optima forma, weliswaar nog in de kinderschoenen. Het zou van moed getuigen wanneer het Rotterdams college op deze manier zou doorgaan. Bewoners meer en daadwerkelijk betrekken bij mooie ontwikkelingen en ook hun mening vragen. Of is de Rotterdamse politiek soms bang dat ze dan vaker naar hun burgers moeten luisteren, in plaats van één keer in de vier jaar als er gemeenteraadsverkiezingen zijn?

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer