28.03.12

Hoe staat het eigenlijk met ‘ons’ Olympisch DNA?

Afgelopen maandag ging het in Pauw & Witteman weer eens over de Olympische ambities van Nederland in 2028. De Spelen zouden een investering van 8 miljard vragen. Een bericht dat in “Den Haag” veel stof doet opwaaien.

DNA Nederland
Nog even over die Olympische ambitie van Nederland. Prachtig, maar ik wil een stap terug. Soms vraag ik mij af of sport wel genoeg in het DNA van Nederland zit. Voorbeeld: de politiek wil topsporters vanaf volgend collegejaar een boete van 3000 euro opleggen als ze met hun studie meer dan een jaar vertraging oplopen. Dit noodzaakt de NOC*NSF om serieus na te denken over een studiefonds voor topsporters. Want ja, het zou een beetje zuur zijn wanneer de sporter de bonus voor een medaille bij de Spelen in Londen moet gebruiken om zijn/haar studieboete te betalen.

In de armen sluiten
Waarom is het zo belangrijk dat sporters ruimte krijgen om zich te ontwikkelen? Topsport is een fulltime job. Praat eens met een topsporter en je begrijpt waarom het op zich al topsport is wanneer je topsport combineert met studie of werk. Daar heb ik eindeloos respect voor. En dan begrijp je ook waarom het soms iets langer duurt. We moeten deze idolen in de armen sluiten en niet afstoten. “Jij bent bijzonder omdat je topsport combineert met studie of werk. Daar zijn we zuinig op, want het zijn er niet veel die dat kunnen.”

Pas als we op deze manier met onze helden omgaan is Nederland ‘in staat’ om de Spelen te organiseren.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer