10.02.12

Waarom ik wel klap voor Wiebe en niet voor Alberto…

De afgelopen week waren er twee persconferenties waar applaus klonk. Een in Friesland en in Pinto, vlakbij Madrid. De ene keer vond ik het applaus heel logisch, de andere keer begreep ik er niets van.

In Pinto was er een persconferentie van Alberto Contador. De Spaanse tourwinnaar, die zijn tourzege van 2010 moest inleveren, vertelde daar afgelopen week dat hij toch zeker geen doping had gebruikt. Na zijn verklaring klonk er luid applaus. Het klonk een beetje als een steunbetuiging. Zo van: ‘wij zijn het met je eens Alberto’ en ‘we kunnen er ook niets aan doen’. Toen ik het hoorde, was ik oprecht verbaasd. Gelukkig was het applaus niet van het internationale journaille, maar van opgetrommelde fans. Het zou ook de wereld op zijn kop zijn geweest; verslaggevers zijn er nu eenmaal om verslag te doen.

In de ban
Aan de andere kant zou het me ook niet echt hebben verbaasd. Journalisten doen al jarenlang of ze gek zijn als het gaat om dopinggebruik in de (wieler)sport. Niemand durft meer uit te school te klappen sinds oud-wielrenner en ploegbaas Jan Raas in 1979 de toen in de wielersport debuterende Mart Smeets een lange tijd in de ban deed, nadat hij het had gewaagd zich kritisch op te stellen.
En het gaat er mij helemaal niet om of Contador wel of geen doping heeft gebruikt. Ik vind het niet belangrijk. Van mij mag hij, als hij er maar eerlijk over is. Ik snap ook wel dat je de tour niet kunt rijden op twee bruine boterhammen met kaas.

Oprechte dankbetuiging
Het applaus dat woensdagavond klonk na de persconferentie van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden vond ik veel logischer. Het was een prima persconferentie. Voorzitter Wiebe Wieling is een man die het kan. Kalm, duidelijk verhaal, compassie en betrokken, moeiteloos schakelend tussen Fries en ABN. Zo’n man geloof je. Het applaus dat hij kreeg, was ook geen steunbetuiging, maar een dankbetuiging voor eerlijke, oprechte inzet en eerlijke en oprechte communicatie.

Eeuwig gelieg
Hoe mooi ware het geweest als journalisten ook om die reden geapplaudisseerd zouden hebben bij Contador. Applaus om Alberto te bedanken voor een oprecht en duidelijk verhaal. Maar dat lijkt haast onmogelijk. Dan had hij waarschijnlijk moeten vertellen dat hij al jaren doping pakte, net als een groot deel van het peloton. En dat hij de extreme opgaven van de wielersport niet aankon zonder hulpmiddelen. Ik zou het helemaal begrepen hebben en er heel hard voor klappen. Want het gebruik van medische hulpmiddelen is een ding; dat eeuwige gelieg erover vind ik veel erger.

Terug naar overzicht

Auteur

Ruud Bijl

Ruud Bijl

Advies/Directie

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer