14.02.12

Vetorecht, windmolens en afbeeldingen van blote vrouwen

De Elfstedentocht op de schaats beheerste vorige week duidelijk het vaderlandse nieuws. Zelfs Geert Wilders klaagtelefoon moest het deels publicitair hiertegen afleggen. Toch was het ook de week van bijzondere, deels ondemocratische, persberichten van overheidsinstanties.

Wethouder heeft het te druk
De persverklaring van de Gemeente Oldenbroek over wethouder Albert Kok (ChristenUnie) gaat natuurlijk de boeken in als ‘merkwaardig’, ‘lol’ en ‘waar gaat het nu eigenlijk om’. Wethouder Kok is een druk man. De gemeente Oldenbroek heeft 23.000 inwoners en drie wethouders. Niets bijzonders  dus. Maar Kok heeft het te druk met zijn wethouderschap. Dat kan natuurlijk in zo’n gemeente. Wat doet u als u het te druk hebt op uw werk? Of harder werken, of even meer uurtjes werken, of kijken of het werk ook door anderen gedaan kan worden.

Afbeeldingen van ontklede vrouwen
Niet Albert Kok, want hij heeft dé oplossing gevonden om de werkstress tegen te gaan. Hij kijkt op de gemeentelijke computer naar afbeeldingen van ontklede vrouwen. Oeps! En dan schijnt hij het nog zo te doen dat ambtenaren het zien of er in ieder geval ‘weet van hebben’. Ik weet niet waar wethouder Kok zit in het Oldenbroekse gemeentehuis, maar bijzonder vind ik wel dat er ‘meegekeken’ kan worden. In ieder geval is in Oldenbroek hierdoor een “onwerkbare situatie ontstaan” en was het vertrek van wethouder Kok dan ook een logisch gevolg. De gemeente zorgt in ieder geval goed voor haar ambtenaren. Want in de persverklaring staat dat “onze zorg nu uit gaat naar de betrokken medewerkers”.  Klein leed in Oldenbroek met een grote impact.

De bouw van windmolens
Impact had ook de uitspraak van de Raad van State over de bouw van windmolens nabij Urk. Het hoogste bestuurscollege van dit land doet niet zo maar een uitspraakje. In de meeste gevallen krijgt een overheidsinstantie gelijk bij de Raad van State, maar soms is dat niet het geval. Als gemeente moet je toch, als democratisch orgaan,  zo’n uitspraak respecteren. Of in ieder geval met redenen omkleed pareren. Niet de gemeente Urk. Die reageert op de uitspraak van de Raad van State met de opmerking “dat zij zich in de steek gelaten voelt door de uitspraak van de Raad van State”.

Eerst uitspraak bestuderen
Hoezo in de steek gelaten? Had de Raad van State dan á priori moeten kiezen voor Urk? Mag de Raad van State geen afgewogen oordeel geven? Ergo, de gemeente ziet de uitspraak van de Raad als een ‘politieke uitspraak’. Maar gelukkig zijn het allemaal Urkse schoten voor de boeg. Want het College van Urk verklaart ook rustig “dat zij nu eerst de 73 pagina’s tellende uitspraak van de Raad van State gaat bestuderen”. Moet je dat niet eerst doen voordat je allerlei uitspraken doet?

Democratie in Liechtenstein
Maar het kan natuurlijk nog bonter. Daarvoor moeten we wel even de grens over naar Liechtenstein. Democratisch gezinde activisten in het vorstendom willen een referendum organiseren over het afnemen van het vetorecht van de vorst Alois van Liechtenstein. Nog voordat er überhaupt voldoende handtekeningen zijn om een referendum te houden, heeft vorst Alois al gereageerd. “Ik zal mijn vetorecht uitoefenen over de uitslag van ieder referendum waarin een voorkeur wordt uitgesproken voor het afschaffen van mijn vetorecht”. Helderheid alom, maar of dit nu zo democratisch is …?

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer