27.02.12

Olievlek rondom Odfjell wordt groter en groter

En weer was het tankopslagbedrijf Odfjell in het nieuws afgelopen week. De situatie bij het bedrijf krijgt steeds meer een politiek tintje.
Kamerleden staan op om ook controlerende instanties aan te spreken. Ook lokale bestuurders eisen garanties dat er ‘niets meer gebeurt’.  De situatie bij Odfjell raakt al lang niet meer alleen het bedrijf zelf. Ook toezichthoudende instanties komen langzaam maar zeker onder druk te staan. De crisis breidt zich uit als als een olievlek.

In de uitzending van EenVandaag van afgelopen vrijdag over Odfjell trok Ben Ale, hoogleraar veiligheid en ramenbestrijding van de TU Delft, hard van leer. Ale, die niet bekend staat om zijn genuanceerde uitspraken, stelt in de uitzending dat Odfjell onder toezicht moet worden gesteld, omdat bij het bedrijf ‘vrijwel zeker een keer brand zal uitbreken’.

Ik denk dat de provincie, en ook controlerende instanties als de Milieudienst Rijnmond (DCMR), inmiddels een beetje nerveus beginnen te worden. Want wat als die Delftse prof gelijk heeft? Hadden we dan niet eerder moeten ingrijpen? Ook bij Chemie-Pack in Moerdijk bleek al lang wat mis, maar werd niet ingegrepen. Dat de mensen van DCMR niet blij zijn met Odfjell blijkt al uit het feit dat enkele inspecteurs het terrein niet op durfden te gaan vanwege gevaar van lekkage van benzeen. De provincie en DCMR hebben alleen in een persbericht van eind januari gemeld dat Odfjell ‘zijn verantwoordelijkheid moet nemen’. Het havenbedrijf Rotterdam houdt zich naar buiten toe vooralsnog stil. Hetzelfde geldt voor de vereniging van tankopslagbedrijven, VOTOB. En dat terwijl de situatie bij Odfjell ook daar ongetwijfeld op de agenda staat.

Onder de loep
Daar sta je dan als Odfjell, inmiddels gevreesd als bedrijf met roestig materiaal dat miljarden liters uiterst chemisch en giftig materiaal opslaat in een gebied met tienduizenden omwonenden. De aankondiging dat het bedrijf miljoenen gaat investeren in verbeteringen wordt nauwelijk gehoord.
In plaats daarvan ligt Odfjell inmiddels onder een grote loep. Elke druppel die wordt gemorst of die lekt, wordt uitvergroot. Terecht overigens, want het bedrijf heeft in het verleden fouten gemaakt. Maar toch, een kleine lekkage is meteen nieuws, terwijl ik vermoed dat diezelfde lekkages bij andere bedrijven nooit het nieuws zullen halen. Eigen schuld, dikke bult? Ik vrees van wel, ja. Een beetje sneller en meer open communiceren had veel kunnen voorkomen.

Ik denk dat ook de provincie en DCMR er goed aan doen om duidelijk te maken waarom ze de zaken bij Odfjell aanpakken zoals ze nu doen. Niet alleen maar roepen dat iets wel of niet in orde is. Gewoon vertellen wat je doet. Mensen worden nerveus wanneer ze niets horen. Journalisten wrijven graag – en vaak terecht – door in een vlek die daarmee alleen maar groter wordt.

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer