20.02.12

Hak jij je eigen goud maar even

BNN heeft een nieuw Tv-programma ‘Bloed, Zweet en Luxeproblemen.’ Zes Nederlandse jongeren gaan in verre oorden zelf aan het werk in de productie voor wat later als luxegoederen bij ons te koop is.

Vorige week maandag keek ik de eerste aflevering. De zes gingen aan de slag in een goudmijn in Ethiopië. Dat modepopje Lotte na een dag werken al uitroept dat ze de rest van haar leven geen goud meer zal dragen, zegt genoeg. De ervaringen maken indruk. En optimist Benjamin is er ook duidelijk over: “we denken in Nederland niet na over waar dit goud vandaan komt als we een gouden ketting kopen.”

Agendasetting
Ik prijs BNN om dit programma. Het zet een groot probleem op de kaart. Want net als deze zes jongeren weten de meeste Nederlanders niet dat goudwinning grote schade toebrengt aan mens en milieu en dat mijnwerkers maar weinig terugzien van de waarde van hun goud. Maar agendasetting is niet genoeg natuurlijk. Want daarmee is het probleem niet opgelost. En wat kan ik er als kijker mee? Kan ik zelf wat doen aan dit probleem?

Op weg naar Goed Goud
Gelukkig wordt er keihard gewerkt om tot eerlijke, veilige en minder milieubelastende goudwinning te komen. Door Solidaridad bijvoorbeeld. De club die aan de wieg stond van Max Havelaar, Oké Fruit en het jeansmerk Kuyichi.  Solidaridad is de campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ gestart om samen met mijnbouwers, sieradenproducenten en consumenten de productie van goud te verduurzamen.

Consumenten (jij dus) kunnen meehelpen om deze campagne te steunen door de aanschaf van een armbandje dat is ontworpen door de Nederlandse sieradenontwerpster Bibi van der Velden. Daarnaast staan we aan de vooravond van het moment waarop de eerste gouden sieraden in ons land te koop zijn met het zogenaamde Fairtrade – Fairmined keurmerk.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer