18.01.12

Stagelopen bij Bijl is helemaal top!

Werken als communicatieadviseur bij een pr-bureau, hoe ziet dat er in de praktijk uit? Dat was mijn grote vraag toen ik op zoek ging naar een stagebedrijf. Regelmatig heb ik met mijn studiegenoten een fictief communicatiebureau opgericht. We gingen aan de slag als communicatieadviseur om te werken aan een adviesrapport voor een fictieve klant. Ik wilde wel eens weten in hoeverre ons fictieve bureautje lijkt op de werkelijkheid.

Proeven van de praktijk
Eindelijk had ik 20 weken de tijd om zelf van de praktijk te proeven en te werken aan echte opdrachten voor echte klanten. Waar kan dat beter dan bij een pr-bureau? Genoeg bureaus te vinden in Rotterdam, maar Bijl sprong er uit met een website die altijd up-to-date is. Duidelijke uitleg over de klanten en diensten en er wordt regelmatig geblogd. Ik was verkocht! Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Ik hoopte op een goede sfeer en leuke opdrachten met veel afwisseling.

Niet anderhalf uur koffieleuten
Ik kan wel zeggen dat het werken bij Bijl mijn verwachtingen overtroffen heeft. Eigenlijk is het in de praktijk totaal anders en ook nog eens veel leuker dan bij een fictieve opdracht. Werken bij Bijl betekent hard werken, maar met uitdagende opdrachten en interessante klanten. Niet 10 weken werken aan één en hetzelfde, maar een aantal lopende projecten tegelijkertijd. Niet anderhalf uur koffieleuten om uiteindelijk eens aan het werk te gaan, maar meteen aan de slag om een topresultaat te bereiken. Geen rapporten van 20 pagina’s, maar vaak een helder, overzichtelijk en krachtig voorstel/advies. Zo kan het ook.

Interessantste ervaringen
Daarnaast heb ik me verbaasd over hoe creatief iedereen bij Bijl is in bijvoorbeeld de brainstormsessies. Ook heb ik kennisgemaakt met Multimedia News Releases; een ware uitvinding, die onmisbaar is in dit digitale tijdperk, als je het mij vraagt. Ik heb veel gedaan en meegemaakt. Eigenlijk was alles even leuk en interessant, maar toch wil ik de drie interessantste ervaringen delen:

Marktplaats is inmiddels een begrip bij Nederlanders. Met het team dat werkt voor Marktplaats heb ik meegedaan aan brainstormsessies, ideeën uitgewerkt en meegewerkt aan persberichten. Een tweede project waar ik aan heb meegewerkt is voor de provincie Zuid-Holland, de provinciale weg, N210. De werkzaamheden aan de N210 zijn inmiddels afgerond en samen met mijn collega’s heb ik gewerkt aan de organisatie van de feestelijke opening. Een derde leerzame ervaring is het bijwonen van een crisistraining. Bijl is gespecialiseerd in crisiscommunicatie en dat is ook te zien in de trainingen die zij geven; professioneel, leerzaam en ontzettend interessant. Daar kunnen hogescholen nog een puntje aan zuigen. Wat dat betreft mis ik af en toe de praktijkervaring van docenten op de Hogeschool.

Terug de collegezaal in
En nu ga ik terug de collegezaal in met een rugzak vol ervaringen. Eindelijk weet ik wat de realiteit is en hoe het er in de praktijk aan toegaat. Maar nu ik nog even student ben, hoef ik nog even niet te denken aan uren schrijven. Ik kan nog rustig fijn koffieleuten en bijkletsen met mijn ‘collega’s’. Maar in mijn achterhoofd weet ik stiekem wel dat het echte werkende leven eigenlijk heel erg leuk kan zijn.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer