11.01.12

Een onafhankelijk onderzoek sabel je neer

Het is de dag dat het SCP weer een onderzoek publiceert met als onderwerp of ‘wij als burgers waar voor ons belastinggeld krijgen’. En zoals bijna gebruikelijk zijn sommige organisaties die onderzocht zijn het niet eens met het onafhankelijk onderzoek. Ze zijn van mening dat ze hun best hebben gedaan en goed bezig zijn.

Meer belastinggeld
Ruim dertig jaar stellen de onderzoekers van het SCP al de vraag of we waar krijgen voor ons belastinggeld. Ze moeten die vraag wel stellen. Want er zomaar van uitgaan dat de dienstverlening in kwantiteit en kwaliteit sterker stijgt als er meer belastinggeld in gestoken wordt kunnen we dus niet. Helaas, maar het is wel de (onafhankelijke) waarheid.

Negatieve kramp
Natuurlijk is die waarheid hard voor de organisaties die er mee te maken hebben. Maar nog bijzonderder is dat die organisaties altijd direct in de verdediging springen. Ze stellen direct dat het onderzoek uitgaat van onjuiste aannames, bepaalde zaken niet zijn mee genomen, dat ze geen verstand van de materie hebben, dat het geleverde commentaar niet is meegenomen en ga zo maar door. Ze schieten gelijk in de negatieve kramp. Het buikmanagement gaat overheersen, terwijl juist het gezonde verstand hier zou moeten prevaleren. Maar een negatieve beoordeling is nooit leuk om te horen.

Direct neergesabeld
En of het nu gaat om een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, of het Centraal Plan Bureau, of de Nationale Ongevallenraad of de (lokale) Rekenkamers: elk onderzoek wordt direct neergesabeld door de onderzochte organisaties. Want het mooie van deze onafhankelijke onderzoeken is dat de organisatie niet bepaalt wat er in komt. En het is toch zo dat deze gerenommeerde instituten er juist zijn om zonder last en ruggespraak onderzoek te doen?

Geen prioriteit
Het onderzoek van het SCP zorgde er voor dat het onderwijsveld en de politie direct hun buikmanagers naar voren schoven. Om te verklaren dat het wel goed gaat. Maar zeg nu zelf, merkt u er iets van dat er meer blauw op straat is? En het feit dat er procentueel gezien meer delicten opgehelderd worden komt niet doordat de politie haar werk  beter doet. Dat komt doordat wij, helaas, lichte delicten (zoals fietsendiefstal) de laatste jaren niet meer melden omdat ze toch geen prioriteit krijgen van de politie.
En zeg nu zelf: bent u zo tevreden over de basisscholen en de kennis die onze kinderen daar opdoen?

Onwelgevallige rapporten voorkomen
Het SCP en CPB zijn niet meer weg te denken. Anders is dit met de (lokale) Rekenkamers, die vaak ook onderzoek doen naar het uitgavenpatroon van de gemeenten. De bezuinigingen binnen de gemeenten hebben er voor gezorgd dat deze Rekenkamers óf opgeheven zijn, óf sterk in hun budget zijn beknot. Ook een manier om onwelgevallige rapporten te voorkomen.

Klagen
Het is ook de dag het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten bracht dat het vertrouwen in de politiek groeit. Opmerkelijk of niet, één ding is zeker: je hoort niemand uit het Haagse parlement klagen dat dat toch niet kan!

En nu is het wachten op de dag dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de vraag of al het belastinggeld dat naar de communicatieafdelingen van de ministeries is gegaan, wel effectief is geweest. Wat denkt u?

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer