12.12.11

Toch niet in mijn achtertuin!?

Doorgaans vinden Nederlanders het prima als er ergens iets gebouwd wordt. Het is meestal ver uit je eigen buurt en dus heb je geen reden tot klagen. Anders wordt het natuurlijk als het in je achtertuin plaats gaat vinden. Dan worden we zuur en zijn we tegen. Oftewel: not in my back yard (nimby)!

‘Lekker gezellig’
Mooi is om te zien hoe bewoners van een nieuwbouwwijkje na daar een paar jaar rustig gewoond te hebben, gaan klagen over bedrijven op een nabijgelegen industrieterrein. Die bedrijven zijn daar al dertig jaar actief en het woonwijkje staat er pas twee jaar. De bewoners wisten dus waar ze gingen wonen en dat er bedrijvigheid was. Maar nu ze er wonen, willen ze rust en moeten de aloude bedrijfjes maar wijken.
Of die mensen die in het centrum van een stad gaan wonen, en het liefst nog boven een café. ‘Lekker gezellig’ is hun eerste gedachte, om na twee jaar te constateren dat een straat met cafés toch wel onrustig is. Dus op pad naar de gemeente om bezwaar te maken tegen de overlast.
Dan hebben we het niet over ‘not in my back yard’,  maar eerder over ‘out of my back yard’.

De nieuwe snelweg
Anders wordt het natuurlijk als je al jaren ergens gezellig woont en plotseling besluit de gemeenteraad, of ergo het kabinet, dat er een nieuwe snelweg moet komen. De komst van de A4 Midden-Delfland heeft dan ook zo’n 17 jaar aan procedures gekost. Jan en alleman was tegen, maar uiteindelijk komt de weg er toch.

Duurste buurt van Rotterdam
Veel leuker wordt het natuurlijk als het kabinet een snelweg wil aanleggen langs een villawijk. Dit keer de verbindingsweg tussen de A13 en A16 nabij Rotterdam. Maar niet zo maar nabij Rotterdam, nee in de buurt van de duurste buurt van Rotterdam, de Componistenbuurt. Waar een gemiddelde woning voor zo’n slordige anderhalf miljoen euro van eigenaar kan verwisselen.

De bewoners van die woningen zien hun prachtige uitzicht, ze hebben het zelfs over “het bos”,  te grabbel gegooid aan een snelweg. Zelfs een lobby, geschatte kosten 50.000 euro, in het Haagsche, mocht niet baten. Hun eigen VVD-minister Melanie Schultz van Haegen maakte vorige week bekend dat dwars door het Bergse Bos een zeven meter hoge landtunnel komt te liggen. Om zo’n landtunnel te realiseren zal de helft van het recreatiegebied sneuvelen.

Lekker 130 rijden
De bewoners zijn razend. Natuurlijk zijn ze voor meer snelwegen, waar je ook lekker 130 kan rijden, maar niet ten koste van wat zij noemen ‘het prachtige recreatiegebied in onze achtertuin’.  Natuurlijk hoorde je de Componistenbuurtbewoners niet ten tijde van de aanleg van wegen door het echte Utrechtse bos Amelisweerd, of door het Bentveldsebos. Maar nu het bos in hun achtertuin er aan moet, worden ze boos.

VVD’er voor het leven
Benieuwd of de buurt samen met de natuur- en milieubeweging actie gaat voeren tegen de weg. Eén zaak is in ieder geval duidelijk als je de geluiden van de bewoners mag geloven. Het aantal van 55% VVD-stemmers zou bij een volgende verkiezing wel eens fors kunnen dalen. Want een VVD’er ben je voor het leven, totdat ze aan je achtertuin komen.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer