22.11.11

The Great Communicator

Deze week is het honderd jaar geleden dat voormalig president Ronald Reagan werd geboren. In de hele wereld wordt deze geboortedag herdacht. In Polen kreeg Reagan gisteren zelfs een bronzen standbeeld van drie meter hoog. De voormalig acteur was de eerste president die de titel ‘The Great Communicator’ kreeg opgespeld. Reden om eens te kijken waar hij deze titel aan had te danken.

Kennedy
Reagan was de eerste president die op grote schaal televisie gebruikte voor het overbrengen van zijn boodschappen. Natuurlijk: Kennedy deed dat ook al, maar de mogelijkheden voor hem waren in de jaren zestig toch een stuk beperkter (zwart-wit tv, weinig uitzendingen) dan de bühne die Reagan kon gebruiken in de jaren tachtig (alles in kleur, 24/7 nieuwsuitzendingen).

Prachtige speech
De voormalig acteur kon als geen ander zijn publiek bespelen. Zijn timing en mimiek (met name zijn oogopslag) waren zeker voor die tijd, ongeëvenaard.
Op de dag dat het ruimteveer Challenger voor de ogen van miljoenen Amerikanen live neerstortte vlak na de start, hield Reagan een prachtige speech. Bijna vijf minuten lang, zonder één verspreking en met zijn geweldige Hollywood acteertalent.

‘Tear down this wall!’
Een ander voorbeeld? In 1987 stond hij voor de Berlijnse muur en eiste van toenmalig Sovjet-premier Gorbatsjov de afbraak van diezelfde muur. Over de Berlijnse muur had Kennedy al een historische speech gehouden. Let op de manier  waarop Reagan wacht op het publiek voordat hij de zin uitspreek: ‘tear down this wall!’

Brede grijns
In verkiezingscampagnes werd Reagan er altijd van verdacht dat hij minder intellectueel was dan zijn tegenstanders. Dat deerde hem nauwelijks. Zijn one-liners en brede grijns maskeerden veel. Wanneer een vraag hem niet aanstond, deed hij alsof hij de vraag niet verstond. Reagan kwam er mee weg. Toen hem halverwege de jaren zestig werd gevraagd: “Wat voor gouverneur wordt u?”, antwoordde Reagan: “Dat weet ik niet, ik ben nog nooit gouverneur geweest.” Dergelijk directe antwoorden, en dan ook nog eens op televisie, waren zeker in die tijd opzienbarend.

Bevrijding concentratiekampen
Acteertalent had Reagan genoeg. Hij wist de Israëlische premier Shamir tot tranen te roeren met een verhaal over hoe hij zelf aanwezig was bij de bevrijding van concentratiekampen in Duitsland. In werkelijkheid spendeerde Reagan de hele Tweede Wereldoorlog in Hollywood. Hij sprak films in voor de VS-troepen in Europa.

Obama
Inmiddels zijn er genoeg Great Communicators en Obama is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van. Het was echter Reagan die de techniek van het communiceren tot in de puntjes beheerst. Of je het nu eens bent met zijn politieke stelling of niet, zijn communicatietitel heeft hij met recht gekregen.

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Advies/Directie

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer