25.10.11

Reputatieschade is soms niet te voorkomen

Nog nooit stond de Raad van State zo in de publiciteit als het afgelopen half jaar. Het Hoge College van Staat, gevestigd aan de statige Kneuterdijk in Den Haag, is ongewild in een politieke soap strijd terecht gekomen.

Het was Keizer Karel V die op 1 oktober 1531 de Raad van State voor de Nederlanden instelde. Bijna 480 jaar deed de Raad haar werk in alle rust. Maar nu er een opvolger voor Herman Tjeenk Willink moet komen (de man gaat met pensioen op zijn zeventigste) zijn de rapen gaar.

Vice-voorzitter of vice-president
De Raad krijgt een nieuwe vice-president zoals de functie heeft. Prachtig is om te zien dat journalistiek Nederland de woorden vice-voorzitter en vice-president steeds door elkaar halen. Het lukt zelfs journalisten om beide termen te gebruiken in één artikel. Het zegt wat over hun kennis, en het zegt wat over de eindredacteur van de krant. Of zijn die soms allemaal wegbezuinigd? Misschien komt het wel omdat de Koningin Voorzitter van de Raad van State is. En dan schrijf je makkelijker vice-voorzitter dan vice-president zullen we maar denken.

De reputatie
Voorzitter of President, de reputatie schaadt daardoor niet. Maar ongewild is er wel schade als een opvolging niet netjes verloopt. Al een half jaar wordt er (politiek) gesteggeld over de opvolging. Huidig minister Donner wordt genoemd, voormalig minister Hirsch Ballin wordt genoemd en nog deze week blijkt dat SER-voorzitter Rinnooy Kan bij de Staatsraden zelf hoge ogen gooit. Jawel de Staatsraden roeren zich. Het nette gezelschap dat recht spreekt en wetten becommentarieerd, laat van zich horen in de NRC. Niet met naam en toenaam natuurlijk, maar als bron.

Geen weerwoord
Duidelijk is dat de Raad van State op afstand staat. Ze kunnen officieel geen weerwoord geven. Ze moeten deze onfortuinlijke politieke strijd aan zich voorbij laten gaan. Maar dat het schade veroorzaakt is overduidelijk. Niet alleen Donner, of die het nu wel of niet wordt. Maar ook de Raad leidt reputatieschade. En daar valt communicatief niets aan te doen. Rustig afwachten totdat in december de nieuwe vice-president wordt benoemd door het Kabinet en de Koningin.

Blijft nu wel  de vraag: zou u solliciteren op een functie als u weet dat veel van uw toekomstige collega’s u eigenlijk niet als vice-president willen?

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer