03.10.11

Brand sneller dan brandweer

We zijn afgelopen week weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Een brand in een huis voltrekt zich sneller dan de brandweer bij jou thuis komt om te blussen. Zo duurde het dertig jaar geleden nog zeventien minuten voordat je huis in lichterlaaie stond, nu is dat al geregeld in ongeveer drie minuten.

Lekker tochtig
Deze waarschuwing komt van de Brandwondenstichting. Moeten we daar nu blij mee zijn, of moeten we constateren dat er de afgelopen dertig jaar iets verschrikkelijk is mis gegaan? Zelf woon ik in een jaren dertig huis, en vaak heb ik gehoord dat bij een brand mijn huis snel helemaal in brand staat. Komt door het stro en ander brandbaar materiaal tussen de plafonds en onder het dak. Daarnaast is het huis ook nog eens lekker tochtig, dus dan krijg je de bekende luchttrek en dat zorgt er voor dat de brand zich snel kan uitbreiden.

Dubbel glas
En aan dat stro doen we natuurlijk niets. De tocht hebben we voor een deel ondervangen door overal dubbel glas te plaatsen. Dat wordt immers door de overheid gepropageerd. Maar wat mij nu zo verwondert is dat we in dit land bijna alles geregeld hebben. We hebben een bouwbesluit, waarin precies wordt gezegd hoe bouwmaterialen gefabriceerd moeten worden. We hebben toezicht van gemeenten bij de bouw, en die is behoorlijk scherp. We stellen eisen aan materialen die gebruikt worden voor meubels, verlichting, kasten en noem maar op. Brandbaar materiaal (denk aan die leuke feestartikelen) is en wordt verboden. En ga zo nog maar even door.

Geen nut
Maar schijnbaar heeft dat de afgelopen jaren allemaal geen nut gehad. Hooguit dat met dank aan al die maatregelen alles duurder is geworden! Want wat je ook in je huis hebt staan, het schijnt allemaal voorzien te zijn van brandbare materialen. Hoe ironisch.

De cavia
Vandaar dat er deze maand een campagne loopt met de boodschap om bij een brand zo snel mogelijk je huis te verlaten. Niet meer op zoek naar de cavia, foto’s van de kleine, sieraden of je id-kaart (die binnenkort niet meer gratis is, anders had je die gewoon kunnen laten liggen), maar ren je rot het huis uit. Terwijl ik en ik vermoed ook u, altijd gedacht had dat mijn huis redelijk brandveilig was. Deze droom wordt nu wreed verstoord.

Acht minuten verbijten
En als je dus snel het huis verlaat, dat kan in 45 seconden, mag je je op straat gemiddeld ongeveer acht minuten verbijten totdat de brandweer komt. Bedenk maar niet wat je in die acht minuten allemaal had kunnen redden.

In lichterlaaie
Overigens, als de aanrijtijd van de brandweer acht minuten is en het huis in drie minuten in lichterlaaie staat, moeten we dan niet meer brandweer hebben in plaats van minder?

Maar daarover over dertig jaar een rapport van een andere overheidsinstelling.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer