13.10.11

1 november: de dag dat Nederland verandert?

Heeft u het al in uw agenda geschreven of digitaal opgeslagen? Op 1 november zal Nederland op zijn grondvesten gaan schudden! Het wordt misschien wel de dag dat de eerste schreden worden gezet richting de revolutie.

Staking rijksambtenaren
En dan gaat het niet om de issues die op de issuekalender staan, zoals ‘de week van het vermiste hart’,  ‘avond van Wetenschap en Maatschappij’ en ‘Nationaal schoolontbijt’. Nee, het gaat om de staking van rijksambtenaren. Niet zomaar ambtenaren maar ‘rijks’. Niet dat dit woord iets te maken heeft met rijk of arm, maar het slaat op het feit dat zij normaal overdag achter de burelen zitten bij de ministeries. Zo heb je gemeenteambtenaren (verdienen het minst), provinciale ambtenaren (verdienen weer wat meer) en rijksambtenaren (inderdaad, rijk in overdrachtelijke zin).

‘Ze leggen het werk neer’
In Utrecht komen die dag de rijksambtenaren bijeen om te staken. Of liever gezegd ‘ze leggen het werk neer’, zoals de grootste ambtenarenbond het omschrijft. Nu hebben in het verleden rijksambtenaren al eerder het werk neergelegd. Dat staat u vast nog wel bij. Of toch niet?

Openbaar vervoer
Inderdaad als het openbaar vervoer staakt (gelukkig alleen in de drie grote steden omdat we daar nog een niet geprivatiseerd openbaar vervoer hebben) of de vuilnisophalers (gebeurt zelden omdat bijna de hele huisvuilophaaldivisie is geprivatiseerd) dan merken we het. Maar als de rijksambtenaren het werk neerleggen zullen we er weinig van merken. Helaas maar waar; het lot van de ambtenaar.

Reuring
Hun werkgever, minister Donner, zal vermoedelijk ook niet onder de indruk zijn. Zeker niet als hij geen meute op het Haagse Malieveld ziet, of voor zijn ministeriële deur aan de Schedeldoekshaven in Den Haag. Waarom al die ambtenaren eigenlijk naar Utrecht gaan is mij trouwens niet duidelijk. Of creëren ze daar – in overleg met ProRail – een storing aan het NS-net? Dat zou pas reuring gaan opleveren. Maar dat zal ongetwijfeld niet het geval zijn. Dat is wel een erg creatieve gedachte.

Hollandse ambtenaren
Stakende ambtenaren in Griekenland, Italië, Spanje of Frankrijk halen zelfs hier de media. Voor de Hollandse ambtenaren vrees ik dat hun staking op 1 november geruisloos zal voorbijgaan.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer