19.09.11

Wat was het nieuws nu ook alweer?

Over de snelheid waarmee het nieuws over de wereld wordt verspreid, valt weinig nieuws te vertellen. Een vliegtuig is nog maar nauwelijks neergestort, een bom nog maar net ontploft, of op Twitter zingen de 140 woorden tellende reacties al rond. Het nieuws is bijna niet meer te sturen, nu iedereen het makkelijk kan verspreiden. En nog belangrijker: openbaar kan maken.

Acht Uur journaal
Wie herinnert zich nog de tijden dat het nieuws gebracht werd in het Acht Uur Journaal, en een dag later in de krant? Dat is nog niet eens zo lang geleden. Van langer geleden is het spraakmakende politieke radioprogramma ‘In de Rooie Haan’ op zaterdagochtend. Menig journalist luisterde met rode oortjes naar dit programma, want daar werd het politieke nieuws van dat weekend bepaald. En dan te weten dat de kranten pas weer op maandag verschenen en dus niet eerder hun nieuws konden brengen!

Drie minuten
Misschien gaat het nieuws nu wel te snel en weten we eigenlijk niet meer wat nieuws is. Drie weken lang was ik verstoken van nieuws. Omdat ik dat zelf wilde. Gewoon op vakantie, en geen getwitter, geen internet, en geen Telegraaf kopen die in het zo schattige kioskje tussen de andere buitenlandse kranten uitstak. Waarom zie je eigenlijk alleen De Telegraaf in verre landen? In vroeger tijden kocht ik nog weleens een Telegraaf op vakantie, maar na drie minuten was de lol alweer over. Je had hem uit en je wist nog niets nieuws te vertellen aan je reisgenoten.

Regen
Dus nu gewoon drie weken niets. En heb ik iets gemist? Die vraag heb ik afgelopen weekend aan vrienden gesteld. En met veel kwamen ze niet. Griekenland – niets nieuws onder de zon. Khadaffi – onbekend waar die zit. Rutte 1 – zit er nog steeds. Het weer – zoals al weken: regen.

Geen nieuws
Rest mij de vraag of ik dan inderdaad niets gemist heb deze drie weken? Ik vrees dat dit de waarheid is. Nieuws maken we met zijn allen, maar het lijkt wel of het nieuws niet meer beklijft. Of maken we zoveel nieuws, dat het eigenlijk geen nieuws meer mag heten?

Miljoenennota 2012
En loop ik nu achter voor wat betreft mijn kennis? Ik geloof het niet, hoewel ik vermoedelijk vandaag de enige Nederlander ben die nog kan genieten van de Miljoenennota 2012. Want dat voorgelekte nieuws heb ik gemist en ik lees dinsdagavond in mijn kwaliteitskrant wat er op Prinsjesdag aan maatregelen is genomen. Of zou mijn krant er geen aandacht meer aan besteden omdat dat nieuws al oud is?

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer