15.08.11

Routewijzer app Maasstad Ziekenhuis

Onlangs moest ik onverwacht naar de Maag Lever Darm afdeling in het Erasmus MC. Vooraf had ik me op de site verdiept in het juiste gebouw en etage. Eenmaal door hoofdingang kwam ik in een wir war van gekleurde lijnen terecht en moest een kleur blijven volgen. Op het oog een makkelijk hulpmiddel toch wist ik nog te verdwalen als nieuwe bezoeker aan dat enorme ziekenhuis.

Routewijzer app
Niet gek leek me dus dat het Maasstad kort na de opening van hun nieuwe pand een Routewijzer app op de markt bracht. Het Maasstad Ziekenhuis is daarmee het eerste Nederlandse ziekenhuis dat een app voor de iPhone en iPad op de markt brengt. Past helemaal bij hun wens om innovatief te zijn. Met deze app kun je de route bepalen hoe je vanaf huis naar het ziekenhuis moet komen  en als je eenmaal daar bent hoe je snel bij de juiste afdeling of arts moet komen. Let wel; zonder die app zou je zelf een oppervlakte van 84.000 vierkante meter verdeeld over 5 etages moeten overbruggen. De timing van deze app had het betrokken communicatieteam duidelijk goed van te voren gepland, maar pakte op z’n zachts gezegd zeer ongelukkig uit. Op de dag van de lancering kwam ook het nieuws naar buiten dat er patiënten op de IC waren besmet geraakt met het multiresistente klebsiellabacterie bacterie. Het nieuws over die app is logischerwijs ondergesneeuwd in het besmettingsnieuws.

Vernuftig
Is die app nu echt handig voor de gemiddelde patiënt of bezoeker of past het meer in het communicatieplan van zo’n opening? Zeg maar een leuke gadget. Of is het alleen maar een bewijs dat het ziekenhuis innovatief is? Dat zeker niet, want ‘deze app maakt gebruik van bestaande apps’, zo reageert iemand op het lanceringartikel bij Zorgvisie. Een ander vindt dat ‘dit budget beter aan de zorg kan worden besteed’.
Ik ken ook maar weinig bedrijven die een Routewijzer app hebben. Bij de app van Appie kun je de looproute van de producten die je wil kopen in iedere willekeurige AH-winkel instellen. Heel vernuftig, maar ik gebruik het zelf nooit, omdat ik maar bij een Appie mijn boodschappen doe. Ook grote warenhuizen als de Bijenkorf, Hema of V&D hebben nog niet zo’n app uitgebracht. Zegt ook wel iets. Al lijkt het me erg fijn als ik bij de 3 Dolle Dwaze dagen van de BIJ me met een route app heel snel door de winkel kan bewegen voor de beste aanbiedingen.

(h)ap(p)
Hoe zou dat bij spoedgevallen gaan met die Maasstad app? Heel praktisch, je kan de Routewijzer app instellen als een tomtom om snel bij het ziekenhuis te komen. Maar bestudeer je als je op het punt van bevallen staat -of je nerveuze man- vooraf eerst deze app voor de route in het ziekenhuis? Of stel nu dat de techniek het laat afweten. Onlangs was er nog een storing bij de KPN. Dan heb je niets aan deze app. In dat geval kun je de plattegrond  ter hand nemen of gewoon de bewegwijzering volgen. Of die innovatief is, weet ik niet, ik ben nog niet in het ziekenhuis geweest. Stel dat ik er binnenkort onverwachts heen moet? Toch maar downloaden die (h)ap(p).

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer