09.08.11

Kappen met die nietszeggende interviews na een wedstrijd

Het voetbalseizoen is weer begonnen. En daarmee ook die eindeloze stroom interviews na een wedstrijd met spelers en coaches. Wat mij betreft mogen de zendgemachtigden daar direct mee stoppen. Als kijker zap ik gelijk weg en ik kan me niet voorstellen dat een zich zelf respecterende eredivisiespeler dat verplichte theater leuk vindt. Doe het die jongens niet meer aan! In het echt zijn het vaak leuke aardige kerels maar na een wedstrijd kramen ze alleen nog die obligate onzin uit die ze geleerd hebben op een slechte mediatraining. Gelukkig zijn daar nog de zeldzame uitzonderingen als Kees Kwakman van FC Groningen die nog in de hitte van de wedstrijd tegen Roda JC van afgelopen weekend puur reageert. Over het algemeen echter, straalt de tegenzin er bij veel jongens van af. Niets mis met een mediatraining. Integendeel. Maar met een goede mediatraining leer je mensen antwoord te geven, een verhaal te vertellen. Daar zijn ook journalisten blij mee. In de voetbalwereld lijkt het wel of spelers geleerd wordt volledig uitwisselbare antwoorden te geven. Jammer want daarmee doe je spelers en de kijkers te kort.

Maar ja, je kunt het de voetballer eigenlijk niet eens verwijten dat ze slappe nietszeggende antwoorden geven. Misschien ligt het wel aan de vragen. Ik kan niet snappen wat er leuk aan is domme vragen te stellen aan spelers die net een  wedstrijd hebben gespeeld. Je voelt de vraag aan de verdediger die net iemand bij zijn enkels heeft afgezaagd al aankomen: ‘Beschrijf is wat er gebeurde’. Misschien een aardige vraag voor radio maar een beetje stupide op tv waar we net zes keer naar de herhaling hebben gekeken en echt zelf wel hebben kunnen zien dat het een penalty was en dieprood.

Ik zit echt te wachten op de eerste speler die bij zo’n interview na de wedstrijd waarin hij slecht heeft gespeeld, verloren en een onnodige gele kaart heeft gekregen tegen de verslaggever zegt: ”Man flikker op ik ga een biertje drinken.”

Maar…. in zijn contract zal wel staan dat het geven van interviews verplicht is.

Terug naar overzicht

Auteur

Ruud Bijl

Ruud Bijl

Advies/Directie

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer