18.08.11

Collega’s accepteren op Facebook?

Heb je je zelf ook wel eens afgevraagd of het nou handig is om je collega’s toe te voegen op je Facebook?

Ik kan je garanderen dat ik dat mezelf echt heb afgevraagd voordat ik met Facebook begon, want wil ik wel dat mijn collega’s van Bijl mijn foto’s/filmpjes kunnen zien en/ of mijn berichten kunnen lezen?

Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om mijn collega’s niet als vrienden te accepteren, want als ik de uitzending uit Editie NL van gisteren weer bekijk zitten er toch nadelen aan terwijl er ook nog andere manieren zijn, namelijk;

1. Stel LinkedIn voor
Wil je niet dat je baas of collega’s jouw foto’s en/of filmpjes op Facebook te zien krijgen, stel hem/haar dan voor om te linken op LinkedIn. Dat is een meer professionele omgeving en deze geeft je een uitweg om niet op het vriendschapsverzoek in te gaan.

2. Beperk de toegang
Heb je geen LinkedIn, stel je Facebook dan zo in dat bepaalde contacten niet alles kunnen zien.

Hoe doe je dat?
Om een aparte vriendenlijst aan te maken, kies je op je Facebookpagina in de uitklaplijst onder de tab ‘Account’, voor ‘Vrienden bijwerken’. Klik vervolgens op ‘Maak een lijst’ en geef de lijst een duidelijke naam. Bijvoorbeeld: ‘Collega’s, beperkte toegang’. Klik meteen daaronder in je vriendenlijst op de foto’s van je collega’s en eindig met een klik op de blauwe ‘Maak Lijst’-knop. Onmiddellijk daarna zie je de aangemaakte lijst links op je pagina verschijnen.

Vanaf nu kan je de toegang voor de contacten uit deze lijst aanpassen. Hoe doe je dat? Keer terug naar de tab ‘Account’ en kies in de uitklaplijst voor ‘Privacyinstellingen’. Op de pagina die verschijnt, zie je onder de rubriek ‘Delen op Facebook’ wat je met wie deelt. Door op ‘Instellingen aanpassen’ te klikken, kan je dit ook zelf bepalen. Je komt namelijk op een pagina terecht waar je naast elke rubriek in een uitklaplijst kan kiezen voor ‘Iedereen’, ‘Vrienden van vrienden’, ‘Alleen vrienden’ en ‘Aanpassen’.

Als je de informatie uit een bepaalde rubriek niet met je collega’s wil delen:
– kies je bij die rubriek in de uitklaplijst voor ‘Aanpassen’ en wacht je tot het kader ‘Privacy aanpassen’ verschijnt.
– geef je bij ‘Verbergen voor’ achter ‘Deze personen’ de lijst ‘Collega’s, beperkte toegang’ in.
(bron:assistantplus.be)

3. Niet toevoegen
Motiveer waarom je hem of haar niet wil toevoegen. Maak duidelijk dat je werk en privé liever gescheiden houdt en daarom enkel vrienden uit je priveomgeving toevoegt.

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn en of ik jullie opeens op een gedachte heb gebracht.

Terug naar overzicht

Auteur

Wesley van den Berg

Wesley van den Berg

Project/Mediawatcher

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer