12.07.11

Prinsjesdag: realiteit wordt sprookje

Prinsjesdag in Nederland heeft eigenlijk twee gezichten. Aan de ene kant de prachtige rijtour van ons staatshoofd met de Gouden Koets. Duizenden Oranjefans achter de hekken. En aan de andere kant de begrotingspresentatie van het kabinet voor het komend jaar.

Over dat laatste is veel te doen. Nog niet zo lang geleden kwamen de kranten pas op de derde dinsdag in september met bijlagen over de begroting en de gevolgen. Extra televisie-uitzendingen waarin het maatschappelijk middenveld haar reactie gaf op de plannen. En dat allemaal netjes op Prinsjesdag zelf, zoals dat was afgesproken.

Onthullingen
De afgelopen tien jaar verschoof dat moment steeds meer naar voren. Mede omdat de media graag voor Prinsjesdag al onthullingen doen. En daar zijn ze natuurlijk ook voor, om nieuws te brengen. Dat bracht het kabinet altijd weer in verlegenheid, want alles moest eigenlijk geheim blijven tot Prinsjesdag.

Primeurjacht
Embargo of niet: de media bemachtigden – lees: kregen van iemand – altijd wel delen van de miljoenennota. RTL4 won deze primeurjacht de afgelopen jaren met glans. Het enige wat het kabinet kon verzinnen was de stukken niet meer al op  vrijdag voor Prinsjesdag aan de media verstrekken, maar pas op de dinsdag zelf. Een kind kon begrijpen dat dit geen verschil zou maken. Altijd was er wel iemand te vinden die de miljoenennota  liet slingeren op een feestje. En dus werd alles weer vroegtijdig bekend.

Geen embargo meer
Het huidige kabinet heeft nu de oplossing gevonden. Gewoon op de vrijdag voorafgaand aan Prinsjesdag de stukken openbaar maken en alle media mogen er over berichten. Niets geen embargo meer, gewoon direct openbaar. Het kabinet ziet nog een voordeel. Namelijk dat alle organisaties dan ook kunnen reageren op de plannen. Hoe mooi, zult u denken. De transparantie is een feit. Er is echter één groep die zijn of haar mond moet houden tot Prinsjesdag: de politici in de Tweede Kamer. Zij mogen pas na het uitspreken van de Troonrede reageren.

Een sprookje
Wat we hier zien is een prachtig staaltje ‘Prinsjesdagframing’ van het Kabinet. Want bewust of onbewust zijn het de plannen van het kabinet die nu vijf dagen de toon gaan bepalen. En niet wat de democratisch gekozen politieke partijen hiervan vinden. Of toch misschien wel. Want ook is afgesproken dat mocht één Kamerlid toch de stilte verbreken, alle anderen vanaf dat moment ook hun commentaar mogen leveren. Dus is de vraag wie op 17 of 18 september het eerste iets zegt. En dan is deze realiteit ook weer een sprookje geworden. Misschien moeten we van Prinsjesdag maar echt een sprookje maken.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer