06.12.10

WikiLeaks: een zegen, kwajongensgrap of gevaarlijk?

Je kan er niet meer omheen: WikiLeaks. Sinds kort is het zelfs een dagelijkse show welke berichten er nu weer geopenbaard worden. De discussie of het een zegen is, een kwajongensgrap of levensgevaarlijk, wordt overal gevoerd. Interessant, maar ook zeer beangstigend, is natuurlijk dat zoveel berichten die niet openbaar zijn nu dan toch geopenbaard worden. Internet en e-mail zijn dus veel makkelijker te kraken dan we misschien wel gehoopt hadden. Want in dit geval gaat het ‘slechts’ om berichten van de overheid. Maar wat als ook de mailwisselingen van banken (is al door WikiLeaks genoemd), belastingdiensten, politie, of de maffia of andere criminele organisaties, geopenbaard worden? Gaan we dan maar weer terug naar de tijd van de brief en de fax?

Eigen mening
Laten we vooralsnog maar even blijven bij de berichten die nu door WikiLeaks openbaar worden gemaakt. Ze geven een mooie kijk achter de schermen van onder meer de diplomatieke dienst, hoe zij onderling over bepaalde personen en over bepaalde zaken denken. Maar daarmee is het toch nog niet het officiële beleid of standpunt van een land? In mailverkeer, zoals dat ook gaat bij het koffiezetapparaat, of tijdens een copieuze lunch, worden (gelukkig maar) wel vaker statements gemaakt die niet voor anderen bedoeld zijn. Heeft ook u niet eens aan een collega gemaild hoe naar die ene man is? Of dat de directeur weer eens met het verkeerde been uit bed is gestapt?
Natuurlijk kunt u zeggen dat dit van een heel andere orde is dan een diplomaat die iets schrijft, maar zeg nu zelf, dat zijn toch ook gewoon mensen met een eigen mening?!

Katwijk en Rotterdam
En gelukkig komt Nederland nu ook voor op de WikiLeaks site. Want volgens mij stel je niets voor als je niet genoemd wordt en er niets van je uitlekt. Maar vooruit, in Katwijk schijnt een pijpje de Noordzee in te gaan en dat is heel belangrijk. En in Rotterdam hebben we een haven. U ziet, de WikiLeaks documenten zijn heel erg handig en belangrijk.

Journalistiek
Heeft het eigenlijk wel iets met journalistiek te maken? Ik vind van niet. Het is gewoon een grote doos met mail die geopenbaard wordt zonder dat er verbanden worden gelegd, of er een duiding (wat een pracht van een 21ste eeuw woord eigenlijk) aan wordt gegeven. Eigenlijk heb je er niets aan. En vermoedelijk is maar weinig van wat geopenbaard wordt echt spectaculair. Dus kunnen we het als een kwajongensstreek beschouwen. Wel leuk, maar streken zijn snel over tijd. Dus WikiLeaks openbaar nu maar eens de mails van jullie grote baas naar zijn werknemers toe. Kunnen we nog één keer lachen.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer