01.11.10

Het nieuwe werken volgens Rutte

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar het schijnt dat we op een ouderwetse manier werken. Overheid, uitzendbureaus en anderen promoten tegenwoordig Het Nieuwe Werken. Het heeft even geduurd voordat ik er achter was wat ze nu hiermee bedoelen. Maar het bekendste principe van HNW is zelf bepalen waar, wanneer, hoe en met wie je werkt.

Ik heb het een week geprobeerd: met een laptop tussen 16 en 19 uur op een zonnig terras in Valencia. Drie minuten lopen van mijn hotel, dus geen file. Mooie werkomgeving en tussen de mensen. Het werkte alleen niet echt. Maar vernieuwend was het zeker.

Kabinet Rutte
Het nieuwe werken zie je ook bij het Kabinet Rutte. Althans in woorden. Graag wil Rutte zelf bepalen met wie hij werkt en dus met wie hij een meerderheid vormt in de kamer. Hij wil graag zelf de agenda bepalen en roept zijn ministers ook op om te bepalen wanneer en hoe zij duidelijkheid geven over kwesties.

Rijksambtenaren
En duizenden rijksambtenaren hebben met de komst van het kabinet Rutte ook direct het nieuwe werken aan den lijve ondervonden. Van het ene op het andere moment mochten ze verhuizen naar een ander departement. Boeltje oppakken en hup. En dan maar in je nieuwe werkomgeving bepalen waar, wanneer, hoe en met wie je nu gaat werken. Verfrissend toch!

Blij zijn
Het optreden deze week van Mark Rutte in de Tweede Kamer en op Europees niveau heeft zeker iets weg van een nieuwe manier van werken. Helder, fris en to the point was Rutte in het debat over de regeringsverklaring. Na acht jaar zalvende teksten van Balkenende is het nieuwe werken door Rutte begonnen. En op Europees niveau kon Rutte weliswaar nog niets inbrengen, maar was hij wel blij met de besluiten die veel slechter hadden kunnen zijn. Ook een nieuwe manier van werken: blij zijn, ook al is het mislukt. Dan straal je in ieder geval zekerheid uit.

Overheid
En wat mogen we nu de komende tijd verwachten? Als het om het nieuwe werken gaat en u bent op zoek naar iemand binnen de overheid, zult u niet horen dat hij vrij is, op cursus of in vergadering. Nee, het antwoord zal zijn dat hij op een nieuwe manier aan het werken is. En niemand weet waar, wanneer, hoe en met wie.

Verleden tijd
Iets dergelijks krijgen we ook met dit kabinet. Ze werken wel, maar niemand weet wat ze doen, waar bezuinigd moet worden, met wie er wordt samengewerkt en hoe het allemaal geregeld moet worden.
Maar wees gerust: over vijftien maanden is het nieuwe werken verleden tijd.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer