22.06.10

Maak gemeentelijk subsidiebeleid transparanter

Maar liefst 95% van de Nederlandse gemeenten weet niet of hun subsidiebeleid doeltreffend is. Dit blijkt uit een analyse van 40 onderzoeksrapporten naar het beleid tussen 2003 en 2010 (Bron: RTL Nieuws).

Bij 70% van de onderzochte gemeenten stellen ambtenaren vooraf geen duidelijke eisen aan de subsidie. In 90% van de gevallen wordt niet gecontroleerd of de subsidie heeft gewerkt. Ook zouden gemeenteraadsleden en ambtenaren zich te veel laten leiden door vriendjespolitiek.

Geen leuke berichten, zeker niet voor diegenen van wie een subsidieverzoek net is afgewezen.

Openheid
Hoogleraar Verbon pleit voor meer capaciteit van de Rekenkamers en onafhankelijk onderzoek. Maar wat zouden gemeenten zelf kunnen doen om te laten zien dat zij serieus omgaan met subsidies? Wanneer een gemeente open communiceert over haar uitgaven ben je volgens mij al een heel eind. Bovendien kun je daarbij gebruik maken van moderne toepassingen om informatie te delen.

Zo kun je online:

  • Subsidiebeleid toelichten
  • Inzage geven in subsidieaanvragen
  • Kenbaar maken wie in aanmerking komt voor subsidie
  • Tussentijdse evaluaties publiceren

Maar ook interactie
Geef burgers de gelegenheid om mee te denken over de toekenning van subsidies. Voorbeeld: veel organisatoren ontvangen subsidie om een evenement te organiseren in een stad. De evenementensubsidie is beperkt. Wie komt nu in aanmerking voor subsidie en wie niet? Laat burgers meebeslissen. Met andere woorden: welke evenementen zou je in jouw stad willen bezoeken? En laat zien wat je doet met alle input.

Suggestie
Maak zoveel mogelijk informatie over subsidies beschikbaar, gebruik moderne technologie om betrokkenheid van burgers te vergroten en ga interactie aan met burgers.

Hoe dan? Zie hier een voorbeeld.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer