15.06.10

De medialessen van Diego en Jong-Hun

Heeft u dat nou ook? Dat je even helemaal genoeg hebt van de dames en heren politici. Na weken van overkill aan aandacht mogen ze van mij nu even terug aan de vergadertafel en hoor ik later wel welke formatie er tot stand is gekomen.  Ik heb gewoon even genoeg van alle politieke praatjes. Nee, dan liever de interviewtjes tussen Bert en Bert.

De een, Maalderink, ‘verblijdt’ ons dagelijks met gesprekjes over en met Oranje. De ander, Van Marwijk, praat op bijna ontnuchterende manier over zijn team, zonder zich van de wijs te laten brengen door alle speculaties en insinuaties die Bert M. hem voorlegt.  Ik heb respect voor de mediaoptredens van Van Marwijk. Hij weet precies wat hij en wel en niet wil zeggen. Ongeacht wat hem wordt gevraagd. Bij een lastige vraag worden de ogen even samengeknepen, een grijns verschijnt en de lastige vraag wordt als vanzelf van tafel geveegd. Dat gaat allemaal heel vriendelijk en ontspannen. Erg knap en ik denk dat mediabaas Kees Jansma (KK, Kale Kees, voor intimi) erg tevreden zal zijn. Is Van Marwijk hiervoor speciaal getraind of reageert hij gewoon van nature zo? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat het spel tussen Bert en Bert eigenlijk steeds saaier wordt.

Het kan ook anders, heren. Dat bewijst Kim Jong-Hun. Deze coach van Nood-Korea heeft ongetwijfeld een intensieve voorbereiding gehad op zijn ontmoetingen met de wereldpers.  De tactiek is bijzonder, maar zeer beproefd. Wanneer een moeilijke vraag wordt gesteld, begrijpt hij domweg niets van de vertaling.  En bevalt de vraag hem niet, dan spuit hij gewoon een ingestudeerd antwoord dat altijd eindigt met een lovend woord over de Grote Leider.  Grappig ja, maar op den duur ook vreselijk saai

Gelukkig hebben we Maradona! Een coach voor wie je jezelf met plezier installeert voor de buis. Eigenlijk wil je tijdens een wedstrijd negentig minuten naar hem kijken.  De gebaartjes, de opwinding, de aanwijzingen (?), alles is om te smullen bij Diego. Zijn kenmerk: aan niemand concessies doen. Behalve aan zijn dochters, die wilden dat hij strak in pak (letterlijk) met stropdas aan de zijlijn zou staan.  Verder geen enkel compromis voor Maradona. Ook niet tijdens interviews.  Een half jaar geleden meldde hij tijdens een persconferentie nog dat iedereen ‘de pleuris kon krijgen’ en   vorige week verklaarde hij in zijn blootje door Buenos Aires te rennen wanneer zijn team de wereldtitel pakt. Kijk, dat zijn nog eens leuke quotes, Bert & Bert!

Terug naar overzicht

Auteur

Lars Walder

Lars Walder

Associate Consultant

Delen

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer