19.05.10

Hoofdrol Jack de Vries in nieuwe film Reinout Oerlemans?

Voorlopig nog zelfs geen bijrol voor de voormalig staatssecretaris van Defensie, want die film (werktitel: ‘De Gelukkige Adjudant’?) is zover ik weet nog niet in de maak. Maar de affaire is er dramatisch genoeg voor. Zelfs de meest feitelijke  defensieweblogs krijgen er het zuur van.  Àls Reinout aan de slag gaat, heeft hij een mooi voorbeeld aan de film ‘De mannetjesmaker’. Deze film gaat over een man die destijds katholieke politici succesvol maakte en ook nogal monumentaal uitgleed. Waargebeurd. En dat was al in de jaren zestig. De termen spindokteren en Jack het Lek waren nog niet uitgevonden, maar wat daar destijds gebeurde lijkt wel heel veel op de situatie waarin De Vries nu verzeild is geraakt. In ‘De Mannetjesmaker’ stijgt ene Ben Korsten tot grote hoogte, en komt aan zijn invloedrijke publieke bestaan een radicaal einde als hij ten onder gaat aan zijn overmatige cocaïnegebruik.

Die Ben Korsten kwam overigens nooit weerom. Ik gok dat Jack wel terugkomt. Er is al een peiling geweest waar uitkwam dat niet minder dan 70% van de Nederlanders daar geen probleem mee zou hebben. Jack profiteert van het aardige maneffect. Dat effect kan grote invloed hebben: minstens driekwart van wat je van televisie meekrijgt is immers ‘beeld’. Het ontwapenende, positieve en ‘aardige’  optreden van de toen nog defensiestaatssecretaris bij Paul de Leeuw twee weken voor de fatale uitzending van RTL Boulevard staat dan in een heel ander licht.  Hij was, als de berichten kloppen, al in de kazerne ondergebracht. Realiseerde hij zich dat de Melissa-tijdbom op ontploffen stond? Hèt moment om nog eenmaal het aardige maneffect in te zetten. Zou zomaar kunnen: Jack is een tòpprofessional.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer