23.04.10

Hoe goed ken jij je buren?

Ik kan prima opschieten met mijn naaste buren en we helpen elkaar waar nodig. Maar, de wijk waarin ik woon is groter dan alleen mijn straat. Het contact met andere mensen uit de buurt gaat niet verder dan een simpel hoi/dag. Vind ik dat jammer? Soms wel, wellicht hebben we vergelijkbare interesses die nu voor elkaar verborgen blijven. Ook hebben we allemaal wel eens een probleem waar we elkaar goed bij zouden kunnen helpen, maar hoe kom je daar achter?

Neighbors for neighbors
Joseph Porcelli bedacht hier iets op. Joseph richtte het online platform Neighbors for Neighbors op. In eerste instantie om meer aandacht te genereren voor de problemen met criminaliteit in zijn wijk Jamaica Plain in Boston (USA). Buren ontmoeten elkaar online en delen ervaringen. Het idee is inmiddels gekopieerd naar verschillende wijken in Boston. Het platform wordt beheerd door ‘community-managers’.

Behaalde successen
Hoe sociaal is nu een platform op internet, hoor ik je zeggen? Het antwoord ligt in de tot nu toe behaalde successen. Het platform bleek een springplank voor buren om elkaar ook echt fysiek te gaan ontmoeten. Wat op het internet wordt aangekaart, krijgt verdieping in fysieke ontmoetingen. Buren hebben zich verenigd in circa 140 groepen, variërend van criminaliteitspreventie tot hardlopen en lezen. Gezamenlijk hebben zij de veiligheid in hun buurt kunnen vergroten en ideeën aangedragen voor het verbeteren van de openbare ruimte. Hadden ze dit ook bereikt zonder Neighbors for Neighbors, vraag ik me af?

Positieve kant
Werden ‘vervreemding’ en ‘toenemende individualisering’ niet in een Koninklijke kersttoespraak genoemd als gevaren van communicatie via moderne internettechnologie? Ik houd liever vast aan de positieve kant en laat me inspireren door initiatieven als in Boston.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer